näppäinkomento

Jos vietät paljon aikaa tietokoneella, tunnet todennäköisesti useita näppäinkomentoja, joilla voit nopeuttaa työskentelyäsi. Luultavasti olet joskus kopioinut tekstiä paikasta toiseen komennolla Ctrl + C tai painanut näppäintä F5 nettisivun päivittämiseksi. Jos et kuitenkaan ole perehtynyt syvällisemmin pikanäppäinten maailmaan, saatat yllättyä, miten käteviä toimintoja näppäinkomennoilla voi suorittaa. Kokosin tähän postaukseen neljä tilannetta, joissa näppäinkomennot ovat mielestäni erityisen käyttökelpoisia.

Huom! Nämä pikanäppäinkomennot toimivat kaikissa yleisimmissä käyttöjärjestelmissä ja selaimilla. Jos käytät Macia PC-koneen sijaan, Ctrl-painikkeen tilalla on luonnollisesti Command key.

Jos vinkeissä käytettyjen näppäinten nimet ja sijainnit eivät ole tuttuja, löydät ne alla olevasta kuvasta. Delete-näppäin löytyy yleensä ylärivistä ja se on merkitty joko tekstillä Del tai Delete.

Tilanne 1: Suljet vahingossa välilehden ja haluat avata sen uudelleen

Komento: Ctrl + Shift + T

Näppäinkomento avaa viimeksi suljetun välilehden ja siirtyy sille.

Tilanne 2: Haluat poistaa historiatietoja selaimesta

Komento: Ctrl + Shift + Delete                                                     

Avaa laatikon, jossa on mahdollista poistaa historia- ym. tietoja. Tämä näppäinkomento on erityisen kätevä silloin, jos käytät itsellesi vieraampaa selainta esimerkiksi kirjastossa tai kaverin koneella. Historiatietojen poistaminen kannattaa tehdä aina, jos surffaa yleisessä käytössä olevalla koneella.

Tilanne 3: Haluat täyttää lomakkeen tai syöttää salasanan ilman klikkailua

Komento: TAB

Siirtyy seuraavaksi klikattavaan kohteeseen. Esimerkiksi kirjautuessasi Facebookiin kirjoita ensin käyttäjätunnus siihen varattuun laatikkoon ja paina sitten TAB. Kursori hyppää automaattisesti salasanakenttään. (ks. kuva alla)

VINK! Jos haluat palata taaksepäin kentissä, paina TAB + Shift

Kirjoita käyttäjätunnus ja paina TAB, niin kursori hyppää salasanakenttään automaattisesti. Kuvakaappaus Facebookista.

Tilanne 4: Haluat löytää nettisivulta tietyn kohdan

Komento: Ctrl + F                                                                           

Avaa hakulaatikon, johon voi kirjoittaa hakusanan. Jos esimerkiksi haluat löytää tästä postauksesta helposti kohdan, jossa kerrotaan, miten poistetaan historiatietoja, paina Ctrl + F ja kirjoita hakukenttään historia. Tuloksia löytyy useampia, joten pääset selaamaan niitä hakukentän vieressä olevista nuolista. Voit myös korostaa kaikki hakusanat valitsemalla Korosta kaikki.

Ctrl + F -komennolla selaimeen ilmestyy laatikko, johon voi kirjoittaa hakusanan.

Pst! Jos koit vinkit hyödyllisinä, jaa tämä postaus somessa. Ne jakopainikkeet on tuossa heti alapuolella!