omatekoiset lelut

Kummallista. Vaikka en itse pidä shoppailusta, kaiken maailman turhuuksien ostaminen Lapsukaiselle on ihanaa. En tiedä, kumman silmät loistavat kaupan leluhyllyllä enemmän, minun vai Lapsukaisen, mutta usein saan pakottamalla pakottaa itseni järkeväksi kasvattajaksi – eli kieltämään uusien lelujen ostamisen.

Kun törmäsin netissä autoratateippiin, havahduin pitkästä aikaa siihen, että aina ei ole pakko OSTAA leluja. Autoratateippi on siis autotien näköistä teippiä, josta voi tehdä oman autoradan vaikka lastenhuoneen lattiaan. Niitä oli tarjolla useammassakin verkkokaupassa (edullisimmin, yllätys yllätys, Kiinassa), ja hetken harkitsin vakavasti autoratateipin tilaamista.

Kunnes heräsin. Meillä on teippiä, kaiken lisäksi useaa eri väriä. Meillä on sakset. Miksi ihmeessä tilaisin Kiinasta jotain, mitä meillä on omassa komerossa melkeinpä valmiina?

Liikuteltava autorata syntyi kirjoituspöydälle tarkoitetulle alustalle, joka on Lapsukaisella käytössä ruokapöydässä. Syödessä sen voi kääntää nurinpäin, niin teipit säästyvät kaatuvilta vesilaseilta.

Autorata

Tarvikkeet:

  • tummaa ilmastointiteippiä
  • vaaleaa maalarinteippiä
  • sakset
  • musta tussi
  • sopiva alusta

Puhdista alusta tarvittaessa. Leikkaa tummasta teipistä pitkiä palasia ja kiinnitä ne alustaan haluamallasi tavalla. Kiinnitä maalarinteipin pää pöydän pintaan, vedä pitkä suikale esiin ja puolita se pitkin päin, niin saat sopivan ohutta teippiä. Leikkaa teipistä muutaman sentin pituisia pätkiä ja kiinnitä niitä kaistaviivoiksi ja suojatieksi. Jos haluat, voit tehdä maalarinteipillä alustaan myös pyörä- tai rautatien, kuten kuvassa on. Jos haluat rauta- tai raitiotien, piirrä ohuella mustalla tussilla viivat teipin reunoihin. Autorata kestää kevyen pyyhkimisen.

diy autorata

Autorataa tehdessäni huomasin, että musta ilmastointiteippi näyttää aivan erehdyttävästi sushiin käytettävältä nori-merileväarkilta. Meillä sattui olemaan pala valkoista huopaa, joten päätin kokeilla, onnistuisinko askartelemaan minikokoisia makirullia ravintolaleikkiä varten.

Minisushit

Tarvikkeet

  • mustaa ilmastointiteippiä
  • valkoista huopaa tai jotain muuta valkoista, paksuhkoa, pehmeää ja purkautumatonta materiaalia
  • jotain värikästä sushin sisään, esimerkiksi huopaa tai pala hankauslevyä (“karhunkieltä”)
  • sakset
  • Erikeeperiä tai decoupage-lakkaa sekä ohutkärkinen sivellin (ei pakollinen)

Minisushit voi valmistaa joko rullana tai yksitelleen. Jos valmistat sushirullan, tarvitset erittäin terävät sakset, jotta saat leikattua rullan palasiksi. Leikkaaminen venyttää rullaa hieman, joten palaset eivät ole yhtä tiiviitä ja tasaisia kuin yksitellen valmistettuina. Säästät kuitenkin todella paljon aikaa.

Tee näin (yksi minikokoinen maki)

Leikkaa valkoisesta huovasta 1 cm x 9 cm kokoinen pala. Jos materiaalista on hyvin ohutta, tarvitset todennäköisesti pitemmän palan. Kokeilemalla pääset parhaaseen lopputulokseen. Leikkaa täytteeksi tulevasta materiaalista sopiva pala. Jos materiaali on paksua (esim. karhunkieli), pala voi olla hyvin ohkainen, mutta sen tulee olla sentin levyinen. Voit laittaa useamman eri värisen palasen sushin sisään.

leikkiruoka

Aseta värikkäät palaset valkoisen huovan päälle yllä olevan kuvan osoittamalla tavalla. Värillisten palasten on tarkoitus jäädä mahdollisimman keskelle. Leikkaa mustasta ilmastointiteipistä 1 cm x 5 cm kokoinen pala. Rullaa valkoinen huopa pyöreäksi tiukaksi rullaksi ja kiinnitä ympäri ilmastointiteipillä. Voit halutessasi sivellä huopaan liimaa, niin siitä tulee tukevampi. Liimaa tai lakkaa voi sivellä myös valmiin sushin päälle (ei teipille), niin se ei purkaudu niin helposti.

Vinkki! Makirullista saat tehtyä myös koruja, kun kiinnität niitä korupohjaan, siimaan, kaulaketjuun tai muuhun vastaavaan.

Jos haluat tehdä useamman sushin kerralla, leikkaa leveämpiä palasia ja “paloittele” valmis sushirulla terävillä saksilla.

Voit myös tehdä makirullia niin, että kiinnität aluksi valkoisen huovan mustan ilmastointiteipin päälle ja jätät riittävästi “häntää” teippiin kiinnitystä varten.

Tässä ohjeessa voit todella hyödyntää luovuuttasi! “Riisiksi” eli valkoiseksi materiaaliksi voi kokeilla esim. ohutta valkoista solumuovia, paksua tiskiliinaa, vanua tai useaan kertaan taiteltua vessapaperia. Sisusmateriaaliksi kelpaa mikä tahansa purkautumaton, värikäs materiaali, jonka saa aseteltua riittävän hyvin paikoilleen.

Omatekoiset lelut innostavat tutkimaan ympäristöä uusin silmin. Millaisia leluja syntyisi keksipurkista tai pahvilaatikosta? Ideoinnista tulee suorastaan koukuttavaa, kun yrittää keksiä, mitä kaikkea voi askarrella itse. Muistatko vielä, miten lennokki rakennettiin? Entä peltipurkkipuhelin? Kotoa löytyy yllättävän paljon erilaisia askartelumateriaaleja. Kirjoita kommentteihin oma paras vinkkisi tai jatka keskustelua Facebookissa!