Graavatut kananmunankeltuaiset - maidoton vastine parmesaanille?

Graavatut keltuaiset villitsivät pari vuotta sitten ruokablogeissa, mutta itse törmäsin herkkuun vasta jokin aika sitten 5 Minutes Crafts -kanavalla. Reseptiä mainostettiin parmesaaniakin paremmaksi pastan viimeistelijäksi, joten olihan sitä pakko kokeilla itsekin. (Hyvät juustonkorvikereseptit ovat maitoallergikoille kullanarvoisia! 😊)

Graavattuja (tai kuivattuja) keltuaisia on helppo valmistaa. Tarvitset:

  • suolaa
  • sokeria
  • kananmunankeltuaisia

Sekoita suola ja sokeri keskenään. Laita suurin osa seoksesta laakeaan kannelliseen astiaan ja tökkää pintaan kuoppia kananmunan kärjellä. Riko kananmunia niin, että keltuainen jää ehjäksi ja nosta yksi keltuainen kuhunkin kuoppaan. (Tässä kokeilussa käytin 3 dl sokeri-suolaseosta ja kaksi kananmunankeltuaista.) Kaada loput suola-sokeriseoksesta varovasti keltuaisten päälle. Sulje kansi huolellisesti ja laita jääkaappiin.

Keltuaisten täytyy olla jääkaapissa vähintään 4-5 päivää, jotta ne kuivuvat kunnolla. Sen jälkeen niistä voi huuhdella ylimääräisen pintaan jääneen suola-sokerin ja valkuaisen varovasti pois. Keltuaisia voi myös kuivattaa uunissa 50 asteessa välillä käännellen. Graavatut keltuaiset säilyvät ilmatiiviissä astiassa kuulemma jopa kuukausia. Suola-sokeriseokseen voi lisätä myös mausteita antamaan keltuaisille lisäaromia.

Ohjeita löytyy mm. Maistuis varmaan sullekin ja Vaimomatskuu -blogeista.

Mihin graavatut keltuaiset sopivat?

Vinkki nro 1. Käytännössä mihin tahansa, mihin voi laittaa suolaa. Pastaan, salaattiin, tortilloihin. Avokadon päälle. Munakkaaseen tai keitetyn kananmunan päälle. 😀

Vinkki nro 2. Raasta graavatut keltuaiset raastimen pienellä terällä. Jos haluat isompia lastuja, käytä juustohöylää.

Raastetut graavatut keltuaiset muistuttavat ulkonäöltään sitruunankuorta.

Ja viimein makuarvio!

Graavasin keltuaisia viikon verran, jotta rakenne oli sopivan napakka juustoraastimella raastettavaksi. Kokeilin keltuaisraastetta pastan kanssa ja keitetyn kananmunan päällä.

Heti alkuun on todettava, että hehkutuksesta huolimatta graavatut keltuaiset eivät räjäyttäneet minun tajuntaani. Maku muistutti (yllätys yllätys!) kananmunankeltuaista. Suolaisenmakeaa kananmunankeltuaista. Mikä ei sinänsä ole pahaa. Mutta ei toisaalta niin kovin hyvääkään. Lisäksi keltuaiset tarttuivat varsinkin isompina lastuina hampaisiin, mikä hankaloitti syömistä.

Pastaan keltuainen toi mukavaa suolaisuutta ja rakeisuutta, mutta maku oli kaukana juuston juustoisesta aromista. Eli ihan hyvä, mutta ei mitenkään erityinen. Ravintohiivahiutaleet ajavat saman asian vallan mainiosti tai paremminkin.

Keitetyn kananmunan päällä tulos oli varsin vaatimaton. Toisen testaajan mielestä keltuainen ”ei maistunut juuri millekään, lähinnä suolaiselle”. Hauskasta ideasta huolimatta keltuaisraaste ei siis tuonut kananmunaan juuri mitään lisää. Suola olisi toiminut vähintään yhtä hyvin.

Keltuaisten graavaaminen ei siis ollut niin loistava makuelämys kuin olin odottanut, mutta ihan näppärä tapa käyttää ylimääräiset keltuaiset. Kohtuuden nimissä on todettava, että graavausseoksen maustaminen esimerkiksi pippurilla tai savuaromilla olisi todennäköisesti tehnyt keltuaisen mausta mielenkiintoisemman. Sitä paitsi raasteen kaunis keltainen väri sopii erinomaisesti pääsiäispöytään tai vaikka voileipäkakun päälle.