ruokahävikki

Tiesitkö, että kotitalouksien ruokahävikki on 20-25 kg vuodessa suomalaista kohti? Syitä ruokahävikkiin ovat mm. suunnittelemattomuus ja se, että ruoantähteitä ei hyödynnetä.

Myös parasta ennen -päiväyksen ylittäneiden tuotteiden poisheittäminen lisää ruokahävikkiä. Hieman vanhentuneita elintarvikkeita ei tarvitsisi aina heittää pois, sillä tuotteet voivat olla vielä aivan käyttökelpoisia.

Huomaa, että parasta ennen -merkintä on eri asia kuin viimeinen käyttöpäivä -merkintä, jonka jälkeen tuotteita ei enää kannata käyttää.

Ruokahävikin vähentäminen onnistuu helposti, kun muistaa muutaman perusasian. Ruoat kannattaa säilyttää niin kuin ne on tarkoitettu säilytettäväksi. Lämmitetyt ruoat on syytä jäähdyttää nopeasti ja siirtää jääkaappiin. Jos tähteet seisovat pitkään huoneenlämmössä, niiden hyödyntäminen ei ole kovinkaan houkuttelevaa. 

Ideoita tähteiden hyödyntämiseen

Käytä sipulinvarsien vihreä osa esimerkiksi paistoksiin, sosekeittoon ja munakkaisiin.

Kuivuneesta leivästä saat raastamalla korppujauhoa. Voit tehdä siitä myös esimerkiksi leipäkuutioita, köyhiä ritareita tai espanjalaista gazpacho-keittoa.

Riisi- tai mannapuuron jämät voi käyttää Ahvenanmaan pannukakkuun. Helppo jälkiruokavanukas taas syntyy, kun lisäät jäähtyneeseen puuroon kermavaahtoa tai vaniljakastiketta sekä hedelmäkuutioita, marjoja tai hilloa.

Ylijääneestä perunamuusista valmistuu herkullinen perunarieska. Lisää vehnäjauhoja, rasvaa, suolaa ja kananmuna (ei pakollinen) sekä tarvittaessa nestettä.

Pehmeän rieskan salaisuus: jätä taikina riittävän löysäksi.

Riisit, makaronit, perunat ja muut kasvikset, sekä mikä tahansa yli jäänyt proteiinilähde kannattaa hyödyntää paistoksissa, munakkaissa tai pyttipannussa.

Banaanit, persikat, nektariinit ja muut pehmeät hedelmät ovat ihanteellisia paitsi smoothieihin, myös itse tehtyyn hedelmäjäätelöön eli “nice creamiin”. Nice cream valmistetaan jäädyttämällä hedelmät kohmeisiksi ja soseuttamalla ne tasaiseksi massaksi blenderillä tai sauvasekoittimella.

Mehujen, kiisseleiden, jogurtti- ja kermapurkkien ym. pohjat on helppo käyttää näin: sekoita kaikki tasaiseksi blenderissä tai sauvasekoittimella. Nauti kylmänä juomana tai jäädytä mehujäämuoteissa. 

Biojäteastian vapaapäivä

Tähteiden hyödyntämiseen löytyy siis paljon vaihtoehtoja. Halusin kuitenkin viedä hävikin vähentämisen vielä pidemmälle. Jo aiemmin testasin nyhtöbanaania, joka valmistetaan banaaninkuorista. Voisiko ruokaa laittaa muistakin aineksista, jotka yleensä heitetään pois? Kehittelin kesäisen kevytmenun, joka antaa biojäteastialle ansaitun vapaapäivän.

Menu

  • Biojätteetön vihersmoothie
  • Helpot ruutusämpylät näkkärinmuruilla
  • Levite porkkanan naateista
  • Makuvesi mansikan kannoista
jätteetön vihersmoothie

Huom! Ohjeissa käytettyjen kasvien vihreät osat, kuten porkkanan naatit sisältävät jonkin verran nitriittiä. Siksi niiden nauttimisessa kannattaa muistaa kohtuus. 🙂 Valitse mieluummin luomutuotteita, sillä niissä on tutkimusten mukaan vähemmän nitriittiä. 

ruokahävikki

Jätteetön vihersmoothie

Pohja:

  • maustamatonta jugurttia (itse käytin kaurajugurttia)
  • hävikkihedelmiä, esim. tummuneita banaaneita

Lisäksi esim.

  • luomuappelsiinin tai -sitruunan pesty ja raastettu keltainen osa
  • liotettuja retiisin tai punajuuren lehtiä, mansikankantoja ja herneenpalkoja (mielellään luomua)
  • villivihanneksia

Tee näin: Sekoita kaikki smoothien ainekset blenderillä tai sauvasekoittimella tasaiseksi. Jos banaani on luomua, eikä kuori ole ihan musta, voit laittaa sekaan myös pestyä banaaninkuorta. 🙂

Huom! Jos käytät herneenpalkoja, kannattaa lisätä nesteen määrää ja siivilöidä valmis seos, koska herneenpaloista jää juomaan kovia “tikkuja”. Myös muut ainekset voivat sisältää sitkeitä tai kovia osia, joten käytä voimakastehoista laitetta ja siivilöi juoma tarvittaessa. 

hävikkiruoka

Helpot ruutusämpylät näkkärinmuruilla

Tarvitset:

  • 4 dl jäähtynyttä kaura- tai neljänviljanpuuroa
  • noin 3 dl lämmintä vettä
  • pussi kuivahiivaa
  • 1 tl suolaa
  • 1-2 rkl öljyä
  • noin 8 dl sämpylä- tai vehnäjauhoja
  • siirappivettä tai kasvipohjaista maitoa
  • siemennäkkärinmuruja (niitä joita jää sinne paketin pohjalle)

Sekoita puuro, vesi ja kuivahiiva varovasti sekaisin ja anna levätä kannen alla noin puoli tuntia. Huomaa, että seoksen pitäisi olla noin 42-asteista, jotta kuivahiivan toiminta käynnistyy. Lisää suola ja osa jauhoista. Alusta taikinaa ja lisää jauhoja vähitellen. Lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa. Jätä taikina kohoamaan peitettynä noin puoleksi tunniksi.

Laita leivinpaperi pellille ja ripottele sen päälle tasainen ohut kerros jauhoja. Kumoa kohonnut taikina leivinpaperin päälle ja ripottele jauhoja taikinan päälle. Levitä taikina varovasti tasaiseksi levyksi käsillä painellen. Leikkaa se terävällä veitsellä ruudukoksi. Voitele ruudukko siirappivedellä tai kasvipohjaisella maidolla. Ripottele päälle näkkärin muruja. Paista 225 asteessa 10-15 minuuttia.

Resepti mukailtu Myllyn Paras -sivun ohjeesta, joka löytyy täältä.

hävikkiruoka

Levite porkkanan naateista

Tarvitset

  • porkkanan naatteja
  • vettä
  • margariinia tai muuta käyttämääsi levitettä

Maustamisehdotuksia:

  • soijakastike & makea chilikastike
  • suolaa, pippuria & yrttejä
  • suolaa & valkosipulia

Laita porkkanan naatit isoon vesiastiaan pehmenemään useammaksi tunniksi tai yön yli. Liottaminen poistaa nitriittiä ja tekee rakenteesta pehmeämmän. Voit myös ryöpätä naatteja kuumassa vedessä muutaman minuutin ajan.

Laita blenderiin porkkanan naatit ja suunnilleen saman verran margariinia. Surauta tasaiseksi. Lisää tarvittaessa vettä (ei liotusvettä). Mausta oman makusi mukaan.

Itse tykkäsin eniten tuosta soijakastike-chilikastike-yhdistelmästä. Epäluuloinen Testaaja kommentoi, että se maistui aavistuksen verran silliltä. 😀

mansikankanta

Makuvesi mansikankannoista

Tarvitset

  • kylmää vettä
  • kourallinen (luomu)mansikankantoja

Huuhtele mansikankannat ja valitse vain vihreitä kantoja juomaan. Laita kannuun raikasta vettä ja lisää mansikankannat. Anna maustua 10 minuuttia ja tarjoa ruokajuomana.

Jos tykkäsit vinkeistä, jaa postaus kavereillesi somessa! Kiitos! <3