pienet kotityöt

Verhon reuna roikkuu, yksi nipsukka on irronnut. Mikro kaipaisi pyyhkimistä ja tiskialtaan aluskaappi pitäisi siivota. Lempipaidassa on ollut reikä jo puoli vuotta ja veitset ovat niin tylsät, että niillä ei saa leipää leikattua.

Kuulostaako tutulta?

Monet pienet kotityöt jäävät tekemättä siitä syystä, että niiden aloittaminen vaatii viitseliäisyyttä. Jos verhon reuna roikkuu, täytyy käydä noutamassa tuoli, ennen kuin nipsukan saa kiinnitettyä (paitsi jos olet Markkasen Lauri).

Joskus hommat jäävät hoitamatta siksi, että juuri sillä hetkellä tiellä on jotain tärkeämpää. Kun Lapsukainen kiskaisee verhosta juuri silloin, kun olisi aika kiiruhtaa bussille, verho saa jäädä odottamaan. Sitten se unohtuu. Tai “unohtuu”, koska jälkeenpäin on helppo tulkita, että Jonkun Muun (= Epäluuloisen Testaajan, pituus 186 cm) pitäisi hoitaa homma.

Hommat saa kuitenkin pikkuisen helpommaksi, kun ottaa käyttöön muutaman tekniikan.

Mainittakoon heti, että nämäkin metodit vaativat viitseliäisyyttä. Joten jos haluat päästä oikein helpolla, kokeile lahjoa joku tekemään hommat puolestasi. Vinkki: Alle kouluikäiset ovat yleensä sen verran hömelöitä, että niille voi ensin tarjota 50 sentin palkkiota ja sitten – kun tehtävä on suoritettu – ehdottaa houkuttelevampana vaihtoehtona kahta 10 sentin kolikkoa. Yleensä ne suostuvat kymmensenttisiin, koska kaksi rahaa on luonnollisesti enemmän kuin yksi. Nimim. Itsekin huijattu

Mutta jos helposti huijattavia ei löydy läheltä, kokeile näitä tekniikoita!

Tee kotitöistä peli

Metodi: Pelillistäminen. Aloita kirjaamalla ylös pieniä kotitöitä, jotka pitäisi hoitaa. Listalle voi kerätä päivittäin hoidettavia asioita, mutta myös “harvinaisempia” tehtäviä, jotka jäävät helposti roikkumaan. Lista voi näyttää esimerkiksi tältä:

  • reiän paikkaaminen vaatteesta
  • liesituulettimen suodattimen puhdistus
  • astianpesukoneen tai pyykkikoneen puhdistuspesu
  • keittiöveitsien teroitus
  • mikron puhdistus
  • verhon kiinnitys
  • kenkien huolto
  • tietokoneen näppäimistön ja näytön puhdistus

Kotityöpelistä voi kehittää useampia erilaisia versioita.

Versio 1: Jos olet yksin

Kokeile, kuinka monta tehtävää ehdit hoitaa tunnissa. Tai yritä löytää mahdollisimman monta tehtävää, jotka voisi hoitaa esimerkiksi yhden iltapäivän aikana. Listaa voi täydentää tarvittaessa. Pelin palkitsevuus syntyy siitä, että saat todella aikaan asioita: pääset rastittamaan tehtävän toisensa jälkeen listaltasi.

Muista palkita itsesi myös konkreettisesti! Kun olet valmis, voit antaa itsellesi vaikkapa luvan viettää löhöilyillan. 😉

Versio 2:  Kaverin kanssa

Jakakaa tehtävät esimerkiksi niin, että molemmat saavat valita vuorotellen listalta yhden tehtävän. Tai suorittakaa tehtävät yhdessä, jos mahdollista. Kun työnjako on sovittu, käykää hommiin. Tässä pelissä nopeuskilpailu ei ole välttämättä paras vaihtoehto, mutta voitte esimerkiksi sopia palkinnoista jokaisen tehtävän suorittamisen jälkeen. Kaverin kanssa tekeminen antaa myös motivaatiota suorittaa tehtävälista loppuun.

Versio 3: Rastirata

Tämä toimii erinomaisesti kouluikäisten lasten kanssa. Muista suhteuttaa kotityöt lapsen iän mukaan ja kiinnitä huomiota myös turvallisuuteen! Tee lapselle rastirata niin, että yhden tehtävän suorittamisen jälkeen hän saa vihjeen seuraavasta tehtävästä ja niin edelleen, kunnes sopiva määrä tehtäviä on hoidettu. Laita esimerkiksi vihjelappuja ympäri asuntoa ja anna lapsen etsiä niitä, niin kotitöiden tekemisestä tulee hauskaa leikkiä. Aikuisen kanssa yhdessä tekeminen saa hommat sujumaan. Viimeisellä rastilla odottaa palkinto hyvin tehdystä työstä!

Plussat: Tulee hoidettua useampia hommia kerralla.

Miinukset: Pelin aloittaminen vaatii viitseliäisyyttä.

Käytä odotteluaika hyödyksi

Metodi: Noudata mummon neuvoa ja käytä kaikki aika hyödyksesi. Laitoitko kahvin kiehumaan? Hoida yksi kotityö pois alta kahvia odotellessa. Kiinnitä huomiota, millaisia minitaukoja päivästäsi löytyy. Odotatko henkilön X tulevan pois vessasta? Onko sinulla viisi minuuttia aikaa ennen kuin pitää lähteä töihin? Kun ryhdyt tietoisesti etsimään taukoja ja niihin sopivia kotitöitä, alat huomaamattasi tehdä enemmän kuin ennen.

Vinkki! Lista hoidettavista hommista jääkaapin ovessa saattaa olla hyödyksi, ettei koko odotteluaika mene pohtiessa, mikä kotityö juuri nyt pitäisi hoitaa.

Plussat: Kotitöitä tulee tehtyä kuin huomaamatta.

Miinukset: Minitaukojen puuttuminen päivästä saattaa tuntua kuormittavalta.

Kahden minuutin sääntö

Metodi: Jos homma kestää vain kaksi minuuttia tai vähemmän, hoida se heti pois alta. Muistilapun kirjoittaminen tai asian mielessä pitäminen vievät vähintään yhtä paljon aikaa ja energiaa kuin jos homman hoitaisi heti.

Plussat: Kaaos ei valtaa kotia, kun hommat hoidetaan pois alta

Miinukset: Monet hommat vievät enemmän kuin kaksi minuuttia. Toisaalta joskus ei ole edes kahta minuuttia aikaa, kun on (oikeasti) kiire tekemään jotain muuta.

Onko sinulla jokin pistämätön menetelmä, jonka avulla kotityöt sujuvat leikiten? Kommentoi alle tai jatka keskustelua Facebookissa.