juhlissa kuvaaminen

Onnea tulevat ylioppilaat ja ammattiin valmistuvat sekä kaikki todistuksen saavat koululaiset! Monissa perheissä eletään ensi viikonloppuna juhlien aikaa. Valokuvat ovat ihana muisto juhlapäivästä ja niistä voi teettää helposti esimerkiksi kuvakirjan. Tässä muutama perusvinkki, joilla juhlissa kuvaaminen onnistuu helposti.

Tärkein vinkki! Jaa kuvausnakki

Sovi etukäteen, kuka kuvaa juhlissa. Muuten voi käydä niin kuin erään (kröhöm…) perheen esikoisen ristiäisissä, joissa kuvaaminen unohtui vähän niin kuin kokonaan. Toki juhlijoilla on tapana ottaa kuvia esimerkiksi omalla kännykällä, mutta kuvausasian sopiminen etukäteen varmistaa, ettei juhlien jälkeen tarvitse harmitella.

Valaistus, varjot ja heijastaminen

Luonnonvalo on amatöörikuvaajalle käytännössä aina paras valaistus. Sen takia kuva kannattaa ottaa ulkona, jos kuvaat päivänsankarin itse. Sisällä kuvatessa ikkunan vieressä on paras paikka. Lisävaloa voi heijastaa kuvattavan kasvoille esimerkiksi ihan tavallisella isolla valkoisella paperiarkilla. Tämä estää terävien varjojen syntymisen esimerkiksi nenän viereen.  Jos valo tulee kasvojen oikealta puolelta, heijasta lisävaloa vasemmalta ja päinvastoin.

Puolivarjo on ulkona kuvattaessa parempi kuin suora auringonpaiste. Auringonpaiste saa silmät siristymään ja tekee kuvaan teräviä varjoja.

Katse lakkiin ja vaatteisiin

Tarkista, että valmistumislakki on aseteltu hyvin ja ettei se varjosta kasvoja. Jos lippa muodostaa kasvoille varjon, sitä voi nostaa otsalta kevyesti. Ennen virallisen kuvan ottoa kannattaa myös tarkistaa ainakin kravatin kiristys ja mekon olkaimet.

Kuvaa myös keittiössä

Sanonnan mukaan keittiössä on parhaat bileet. Juhlissa kuvaamisen lisäksi myös valmistelujen ja jälkitunnelmien kuvaaminen kannattaa, sillä niissä kuvissa on usein enemmän persoonallisuutta ja spontaaniutta kuin ”virallisissa” kuvissa. Kuvaa kuitenkin aina toiset huomioiden ja pyydä kuvattavilta tarvittaessa lupa.

Kuvaa yksityiskohtia ja kokonaisuuksia

Ota kuvia esimerkiksi koristelujen ja tarjoilujen yksityiskohdista. Samoin ihmisiä kannattaa kuvata sekä läheltä että kaukaa. Ryhmäkuva on hauska muisto juhlista. Sen ottaminen kannattaa suunnitella jo etukäteen. Muuten voi käydä niin, että alat touhuta paniikissa ryhmäkuvan ottamista silloin, kun ensimmäiset vieraat ovat jo eteisessä hyvästelemässä.

Muista kuvata vieraat

Kummitätini syntymäpäiväjuhlissa oli hauska kuvaamiseen liittyvä idea. Kaikista vieraista otettiin perhekunnittain potretti ulkona siinä vaiheessa, kun he olivat lähdössä juhlista. Apuna käytettiin isoa taulukehystä, jonka läpi kuvattavat ikuistettiin. Kehystä ei ollut siis kiinnitetty mihinkään, vaan se annettiin aina kuvattaville pidettäväksi. Juhlien jälkeen kummitätini lähetti kaikille vieraille heistä otetun valokuvan.

Vieraiden kuvaaminen kannattaa myös siksi, että kuvien avulla on helppo tarkistaa, keitä olikaan paikalla.

Jos tykkäsit vinkeistä, jaa postaus somessa! Ihanaa juhlapäivää!