koiperhonen

Kesäillan hämärtyessä olohuoneessa lentelee erikoinen ötökkä. Jalkalampun valossa se kimaltelee kultaisena. Koiperhonen! Apua, joudunko nyt heittämään kaikki lempivillapaitani pois?

Koiperhoset ovat harvinaistuneet, mutta koiongelma voi iskeä salakavalasti, niin kuin meille kävi. Sopivissa olosuhteissa koit pääsevät lisääntymään huomaamatta. Tässä postauksessa saat yksityiskohtaisia vinkkejä, miten toimia, jos koiperhonen lentelee sisällä.

Tunnista koiperhonen

Jos epäilet sisällä lentelevän pikkuperhosen olevan koi, toimi näin: Pyydystä perhonen ja hiero se murskaksi sormiesi välissä. Jos sormiisi jää kullanhohtoista helmiäistä, kyseessä on koiperhonen.

Vaatteita tuhoavia koiperhosia on kaksi lajia: vaatekoi ja turkiskoi. Vaatekoi on maksimissaan noin 1,5 cm pituinen oljenkeltainen perhonen, jonka toukat käyttävät ravintonaan lähinnä villaa ja turkista. Turkiskoi muistuttaa vaatekoita, mutta sillä on siivissään musta täplä ja se pystyy käyttämään ravinnokseen myös mm. kasviperäisiä kuituja. Tunnistamista helpottaa myös se, että vaatekoin toukka tekee vaatteeseen repaleisen reiän, kun taas turkiskoin tekemä reikä on siisti ja tarkkarajainen.

Koiperhosen toukat vaativat tietynlaiset olosuhteet menestyäkseen, mikä helpottaa niiden torjuntaa. Toukkien elinympäristön täytyy olla riittävän rauhallinen, suojaisa ja pimeä. Ilmankosteuden täytyy olla tarpeeksi korkea ja toukalle sopivaa ravintoa pitää löytyä runsaasti. Harmillista kyllä, itselleen huonoissa toukka kykenee asettumaan lepotilaan, jossa se voi Wikipedian mukaan elää jopa kaksi vuotta. Viimesijainen torjuntakeino on myrkyttäminen, mutta useimmiten koiperhosista pääsee eroon kotikonstein.

Rauhoitu!

Koiperhosen löytyminen ei automaattisesti tarkoita sitä, että joudut heittämään villavaatteesi pois. Vaikka koiperhonen olisi muninut villavaatteeseen, toukka ei välttämättä ole tehnyt vaatteelle peruuttamatonta tuhoa (joskus toki niinkin käy). Koiperhosista pääsee eroon esimerkiksi pesemällä, tuulettamalla, saunottamalla tai pakastamalla vaatteita. Kerron tästä lisää myöhemmin.

Koit ovat epämiellyttäviä, mutta ne eivät ole vaarallisia ja onneksi ne leviävät yleensä hitaasti. Älä kuitenkaan usko neuvoa, että yksittäisestä koiperhosesta ei tarvitse välittää, sillä jos niitä on yksi, niitä on todennäköisesti silloin useampikin.

Tee ensiksi näin

Kun olet tunnistanut koin, mieti hetki rauhassa, mistä se on voinut tulla. Klassinen esimerkki on kirpputorilta ostettu villavaate, joka odottaa pyykkikorissa pesua. Tarkista kaikki paikat, joissa on säilytät villa- ja turkisvaatteita ja pyri löytämään saastunut vaate. Tarkista myös, onko sängyn alle unohtunut villasukka tai onko hattuhyllyn nurkassa pesemätön huivi, jossa koipopulaatio on saanut kehittyä rauhassa.

Jos haluat heti varmistaa, että jokin tietty vaate (esimerkiksi arvokas perintöhuivi) säästyy tuholta, voit laittaa sen saman tien muovipussiin ja pussin pakastimeen. Viikko pakastimessa varmistaa, että koiperhosen toukat kuolevat.

Saastuneen tekstiilin tunnistat toukkien kehräämistä suojaputkista ja ulostepapanoista. Putket ovat yleensä vaaleita, alle sentin pituisia seittiputkia, joiden sisällä toukka kehittyy. Papanat muistuttavat hiekkaa ja niitä saattaa olla runsaastikin. Katso kuvat alla. Jos ongelma on ehtinyt pahaksi, saatat löytää myös eläviä toukkia (ne ovat onneksi pieniä), koteloita ja niiden kuoria sekä kuolleita perhosia. 

Jos ET löydä saastunutta tekstiiliä, tee näin

Tuuleta ja harjaa tai imuroi villa- ja turkisvaatteesi. Jos haluat olla ekstravarovainen, laita tekstiilit saunaan +80 asteeseen muutamaksi tunniksi ja sulje ne tämän jälkeen tiiviisiin laatikoihin tai tyhjiöpusseihin. Imuroi ja pyyhi vaatekaapit sisäpuolelta ja imuroi asunnossa muutenkin tavallista huolellisemmin.

Osta muutama koiansa ja levitä niitä eri puolille asuntoa, erityisesti lähelle sitä paikkaa, jossa havaitsit koiperhosen. Koiansan avulla näet helposti, miten laaja ongelma on. Ansa toimii monta viikkoa ja se vetää koit puoleensa hyvin. Teho perustuu koiuroksia houkutteleviin feromoneihin.

Huomaa, että naaraat pääsevät munimaan koiansasta huolimatta. Periaatteessa koiansan pitäisi kuitenkin pysäyttää ongelman leviäminen, kun seuraavan sukupolven urokset eivät pääse lisääntymään.

Kaappeihin voi laittaa varalta erilaisia koita karkottavia aineita, katso lista alta. Nämä aineet toimivat kuitenkin vain aikuisiin koihin, eivät toukkiin. Lisäksi ne eivät ole sataprosenttisen varmoja.

Koiperhosia karkottavat Kyllä äiti tietää -blogin mukaan:

 • appelsiininkuoret
 • kamferi
 • kaneli
 • kastanjat
 • koiruoho
 • kumi
 • laakerinlehti
 • laventeli
 • minttu
 • mustapippuri
 • neilikka
 • punaseetriöljy
 • rosmariini
 • seetripuun lastut
 • sitruuna
 • timjami

Näiden toimien jälkeen jää seuraamaan tilannetta. Komeroiden huolellinen siivoaminen ja imuroiminen on järkevää. Samalla sinulla on kätevä tilaisuus päästä eroon tavaroista, joilla ei ole käyttöä. Älä kuitenkaan vie kirpputorille tavaroita, jotka voivat olla koiden saastuttamia!

Koin saastuttamien tekstiilien käsittely

Kun tunnistat koin saastuttaman tekstiilin, päätä ensin, voiko tekstiiliä vielä käyttää, vai pitääkö se heittää pois. Tiedustelin tekstiilien hävittämisestä Jätekukolta, ja heidän mukaansa koiperhosen saastuttamat tekstiilit voi hävittää sekajätteen mukana, josta ne menevät poltettavaksi. Laita tekstiilit muovipussiin ja sulje huolellisesti. Voi olla järkevää kirjoittaa päälle, että sisältö on koiperhosten saastuttamaa, jotta mahdolliset dyykkarit eivät poimi vaatteita mukaansa.

Mikäli tekstiili on edelleen käyttökelpoinen, vie se esimerkiksi parvekkeelle ja harjaa toukkien putket ja papanat pois. Jos vaatteen pystyy pesemään koneessa, pese se normaalisti vähintään 40 asteessa (joidenkin lähteiden mukaan vähimmäislämpö on 48 astetta). Paikkaa mahdolliset reiät ennen konepesua. 

Koska arat villavaatteet kutistuvat yli 30 asteen lämpötilassa, ne täytyy joko saunottaa tai pakastaa. Kuumenna tekstiilit +80 asteisessa saunassa väljästi muutaman tunnin ajan tai pakasta niitä viikko pakastimessa. Tämän jälkeen pakkaa tekstiilit tiiviisin laatikoihin tai tyhjiöpakattuihin pusseihin, kunnes koiongelma on varmasti nitistetty.

Jos et pysty pesemään, pakastamaan tai kuumentamaan tekstiiliä, harjaa ja tuuleta sitä huolellisesti useamman kerran. Toukat ovat äärimmäisen herkkiä valolle, joten tekstiilin säilyttäminen valoisassa paikassa ja sen ravistelu ja kääntely estävät toukan kuoriutumisen. Tämän takia koiperhoset eivät menesty paljon käytössä olevissa villavaatteissa.

Muista myös yleinen siivous! Imuroi ja pyyhi huolellisesti kaapit, laatikot ja lattiat niiltä alueilta, joissa koiperhosia on esiintynyt. Tarkista vielä kerran varmuuden vuoksi sängynaluset, hattuhyllyt, komeroiden peränurkat ja kaikki mahdolliset paikat, joissa voi olla unohtuneita villavaatteita. Älä unohda kylpyhuonetta!

Vaatekaappeihin voi varalta laittaa koiperhosia karkottavia tuotteita yllä olevan listan mukaisesti, mutta niiden teho ei ole sataprosenttisen varma eivätkä ne karkota toukkia. 

Hanki koiansoja

Sivusin koiansaa hieman jo tuossa aiemmin, mutta palataan siihen vielä hetkeksi. Koiansoja kannattaa hankkia siivouksesta huolimatta joka tapauksessa, vähintään oman mielenrauhasi takia. Niitä saa ostettua esimerkiksi rautakaupoista tai tavarataloista. Käyttämäni Natural Control -niminen koiansa maksaa noin 10 euroa ja paketti riittää kahteen noin 16 neliön huoneeseen. Googlaa koiansa, niin löydät useampia vaihtoehtoja.

Koiansa houkuttelee siis urospuolisia koita feromoneilla. Koit lentävät ansan lähelle ja tarttuvat liimapaperiin. Vaikutus alkaa välittömästi paketin avattuasi, ja jo muutaman minuutin kuluttua uroskoit parveilevat ansan lähellä innostuneen parittelemaan. Ansan vaikutus kestää useamman viikon, joten nuoret uroskoit eivät periaatteessa pääse enää lisääntymään, vaan lentävät kiimaisina koiansaan. Näin siis periaatteessa. Mikään ei kuitenkaan ole varmaa, joten älä luota pelkästään koiansan voimaan, vaan seuraa tilannetta.

Katso kattoon!

Aikuiset koiperhoset lentelevät harvoin turhan takia varsinkaan päiväsaikaan. Ne lepäävät suojaisissa ja rauhallisissa paikoissa pitämättä sen enempää melua itsestään. Meillä koiperhosia löytyi etenkin katosta. Koit ovat sen verran huomaamattomia, ettei niitä havaitse varsinkaan rapatusta katosta, jos ei katso tarkkaan. Koita saattaa löytyä myös seinistä kaappien takaa tai esimerkiksi sängyn alta.

Älä litsaa koita sellaiselle pinnalle, jota ei voi puhdistaa! Kokemuksesta voin kertoa, että koiperhosesta jää tapettiin ikävä likaläikkä, joka ei lähde ilman vesipesua. Onneksi nykytapetit kestävät vettä yllättävän hyvin.

Koiperhoset ovat yllättävän nopeita ja sitkeitä ötököitä. Jos löydät perhosia katosta, askartele sopivasta kepistä ja esimerkiksi vanhasta sukasta litsausväline. Kiinnitä sukka kepin päähän tupoksi kuminauhalla ja töki koit sen avulla kuoliaaksi. Tuolille kiipeäminen ja rullaksi käärityllä sanomalehdellä huiskiminen on huono idea, kuten itse sain todeta.

Koijahtia seuraavana aamuna saatat huomata olevasi kaiken kurottelun ja kyykistelyn takia tavallista jäykempi. Kun jahtaat perhosia, tee välillä vastaliikkeitä. Jos ojennat selkää, muista kumartua välillä. Jos kyykistyt, muista ojentua. Jalkojen lempeä venyttely lopuksi on kannatettavaa, niin pääset kävelemään seuraavana aamuna ilman ongelmia.

Näin ennaltaehkäiset koiongelman

Kun pidät mielessä muutaman perussäännön, koiongelman riski pienenee huomattavasti.

 • Jos ostat kirpputorilta villaa tai turkista (tai periaatteessa mitä tahansa tekstiiliä), pese, kuumenna tai pakasta tekstiilit ennen käyttöönottoa. Mieluiten välittömästi, kun tekstiili on tuotu kotiin.
 • Älä säilytä villa- ja turkisvaatteita koskaan likaisena pyykkikorissa.
 • Älä muutenkaan säilytä likaisia vaatteita pitkiä aikoja pyykkikorissa. Vaikka vaatekoi ei periaatteessa viihdy muualla kuin eläinperäisissä tekstiileissä, se saa ravintoa myös vaatteiden liasta.
 • Tuuleta ja harjaa villavaatteita säännöllisesti. Tuulettaminen tekee villalle muutenkin hyvää, joten se kannattaa, vaikka koiongelmasta ei olisi tietoakaan.

Eikö niistä pääse ikinä eroon?

Vanhoissa omakotitaloissa koiongelma voi olla todella sitkeä, jos seinissä on käytetty eristeenä esimerkiksi villalumppua. Jos arvelet, että koiperhoset lisääntyvät talon eristeissä, käänny ammattilaisen puoleen.