miten estää aivastus

Aivastus tulee usein juuri silloin, kun sitä vähiten toivoo. Esimerkki: taapero on juuri nukahtamassa – äidiltä pääsee valtaisa aivastus – taapero ponkaisee istumaan ja kiekaisee: ”Äiti yskii!” (Se ei vielä muista kumpi on kumpi.)

Aivastusta voi kuitenkin yrittää estää erilaisilla keinoilla. Kun sinua alkaa aivastuttaa, paina kieltä kitalakeen ja hengitä rauhallisesti. Tehosta vaikutusta painamalla sormillasi kevyesti nenänvarresta.

Aivastusta ei kuitenkaan kannata yrittää pidättää turhaan. Aivastaminen on elimistömme luonnollinen reaktio, joka liittyy useimmiten nenän limakalvojen ärsytykseen. Jos aivastus on konkreettisesti jo alkanut, älä yritä pidättää sitä. Alkaneen aivastuksen pidättäminen on käytännössä mahdotonta, koska ilmavirta kulkee elimistössäsi 120 km tunnissa! Estämisyritys voi johtaa pahimmillaan korvan tärykalvon tai pään alueen verisuonen puhkeamiseen. Pari vuotta sitten uutisoitiin miehestä, jonka nieluun tuli reikä aivastuksen pidättämisen seurauksena. :O

Aivastuksen pärskäyttäminen avoimesti kanssaihmisten keskuuteen ei ole kuitenkaan ole kohteliasta, sillä taudinaiheuttajat leviävät tehokkaasti aivastuksen mukana. Aivasta mieluiten kyynärtaipeeseen, poispäin muista ihmisistä. Aivastusta ei kuitenkaan kannata peittää kädellä, koska pöpöt siirtyvät käsistä esim. ovenkahvoihin.

PS. Takuuvarman ohjeen hikan poistamiseen löydät täältä.