onnistuneet pullat

Kukapa ei rakastaisi tuoreita pullia? Näiden vinkkien avulla leivot onnistuneet pullat helposti.

Käytä huoneenlämpöisiä aineksia. Ota ainekset jääkaapista vähintään pari tuntia ennen kuin aloitat leipomisen.

Kokeile raskia. Raski eli esitaikina eli juuri tuo lisää makua pullaan. Raskiin tehdyn pullan ohjeen löydät esimerkiksi KakkuHovin blogista.

Voit käyttää ihan hyvin vettä. Pulla ei välttämättä tarvitse maitoa onnistuakseen. Maidottomaan pullaan suositellaan joskus esimerkiksi appelsiinimehua – kokeilin kerran, enkä pitänyt lopputuloksesta yhtään.

Valitse oikea jauho. Yleisesti suositellaan puolikarkeita vehnäjauhoja, koska niissä on enemmän gluteenia kuin erikoisvehnäjauhoissa. Jos puolikarkeita vehnäjauhoja ei ole kaapissa, myös erikoisvehnäjauhot käyvät ihan hyvin.

Muista suola. Onnistuneet pullat kaipaavat pienen määrän suolaa tasapainottamaan sokerin ja rasvan makua.

Rusinoita vai ei? Jotkut inhoavat, jotkut rakastavat. Jos et pidä uunissa pinkeäksi pullistuneista rusinoista, saksi rusinat pienemmiksi ennen kuin lisäät ne taikinaan. Rusinoita kuluu myös huomattavasti pienempi määrä.

Alusta tarpeeksi kauan. Itse käytän sähkövatkainta (niitä taikinakoukkuja), koska en muuten kumminkaan jaksa vaivata taikinaa tarpeeksi kauan. Luin jostain, että käsin taikinaa pitäisi alustaa vähintään 10 minuuttia! Käsityönä taikinan rakenteeseen saa toki paremman tuntuman. Jos käytät sähkövatkainta, laita kulho esimerkiksi tiskialtaaseen, niin työasentosi on ergonomisempi.

Jätä taikina riittävän löysäksi. Jos laitat liikaa jauhoja, pullista tulee kivikovia. Mieluummin liian vähän kuin liikaa. Jos leivot pitkoja, taikina saa olla hivenen napakampaa.

Lisää rasva taikinaan vasta alustamisen loppuvaiheessa. Pehmeä rasva voitelee taikinan sitkoa. Liian varhaisessa vaiheessa lisätty rasva voi häiritä hiivan toimintaa.

Laita taikina lämpimään. Taikina kohoaa paremmin, jos laitat kulhon esimerkiksi lämpimään vesialtaaseen. Muista peittää taikina leivinliinalla.

Kohota kaksi kertaa. Kohota taikina kaksinkertaiseksi, leivo pulliksi, ja kohota pullat vielä uudelleen kaksinkertaisiksi.

Ja sitten se ohje…

Olen valinnut tähän maidottoman ja vegaanisen korvapuustin ohjeen, jotta se sopisi mahdollisimman monelle syöjälle.

Korvapuustit (n. 16 kpl) (Vegaaninen, maidoton, munaton)

  • 5 dl vettä tai kasvipohjaista ”maitoa”
  • 50 g tuorehiivaa
  • 1,5 dl sokeria
  • 1 rkl mahdollisimman tuoretta, jauhettua kardemummaa
  • 1 tl suolaa
  • noin 12 dl puolikarkeita vehnäjauhoja (tai oman tuntuman mukaan)
  • 150 g maidotonta margariinia
  • taikinan sisään maidotonta margariinia, kanelia ja sokeria

Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää sokeri, kardemumma ja suola. Lisää jauhoja pikkuhiljaa aluksi voimakkaasti sekoittaen. Jauhojen lisäämisen edetessä alusta rauhallisemmin. Lisää alustamisen loppuvaiheessa pehmeä rasva. Muista vaivata tarpeeksi kauan, jotta taikinaan syntyy riittävästi sitkoa. Taikinan pitäisi olla lopussa pehmeää ja venyvää.

Laita taikina lämpimään kohoamaan vähintään puoleksi tunniksi. Kumoa kohonnnut taikina jauhotetulle alustalle ja painele ilmakuplat kevyesti pois. Kaulitse taikina levyksi, voitele pehmeällä margariinilla ja ripottele levyn päälle reilusti kanelia ja sokeria. Kääri levy rullaksi ja leikkaa paloiksi. Laita palat pellille ja paina halutessasi ”korvaksi”. Anna kohota vielä peitettynä vähintään 15 minuuttia. Voit voidella pullat esim. kasvipohjaisella maidolla, mutta se ei ole välttämätöntä. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla noin 12-15 minuuttia.

Tällä ohjeella saat leivottua myös pyöreitä pikkupullia. Leikka silloin taikina paloiksi, pyörittele pulliksi, voitele sokeri-siirappi-seoksella ja ripottele raesokeria päälle. Pikkupullia saat tehtyä ohjeella 30-40 kpl.