nyhtöbanaani

Nyhtöbanaani tuli pari päivää sitten vastaani Facebookin Sipsikaljavegaanit-ryhmässä. Helposti innostuvana amatöörikokkina googlasin heti lisätietoa. Kävi ilmi, että nyhtöbanaanin ”banaani” viittaa itse asiassa banaanin KUORIIN, jotka kypsennetään mausteiden kanssa pehmeiksi. Reseptistä kirjoitti ensimmäisenä The Stingy Vegan -blogi, jossa nyhtöbanaania (englanniksi pulled banana peels) mainostettiin vegaaniseksi versioksi nyhtöpossusta.

Ajatuksena banaaninkuorten syöminen kuulostaa hieman epäilyttävältä. Nyhtöbanaanin salaisuus piilee siinä, että kuoren valkoisen osan poistaminen hävittää kitkeryyden ja kypsentäminen pehmentää rakenteen miellyttäväksi. Keltaisen osan maku on neutraali ja se imee itseensä hyvin muiden mausteiden makua. Valmis nyhtöbanaani ei maistu banaanille, vaan lähinnä niille mausteille, joilla se on maustettu.

Siis kokeilemaan! Rakenteeltaan paras nyhtöbanaani syntyy aavistuksen verran raa’asta banaanista, mutta tavallinen keltainen banaani käy ihan hyvin. Ylikypsää, mustunutta banaania en suosittele käyttämään.  Valitse luomubanaani ja pese se huolellisesti. Voit käyttää apuna soodaa: sekoita kämmenelläsi soodaa ja tilkkanen vettä ja hiero seos banaanin kuoreen. Huuhtele.

Poista sitten kuoren sisäpinnan valkoinen osa. Laita kuori leikkuulaudalle ja vedä ruokalusikan reunalla valkoinen osa irti.  Kuorten ”nyhtäminen” suikaleiksi tapahtuu kätevästi haarukan avulla. (Katso kuvat alla.) Suikaleet voi pätkäistä vielä puoliksi.

Tämän jälkeen suikaleet marinoidaan ja paistetaan pannulla keskilämmöllä noin 5-10 minuuttia. Paistamisen aikana pannulle joutuu lisäämään vettä useita kertoja, jotta kuoret eivät kuivu liikaa. Keittäminen olisi helpompaa, mutta kokeilun jälkeen totesin, että rakenne ja maku ovat PALJON parempia, kun kuoria jaksaa käännellä paistinpannulla. Paistoaika riippuu suikaleiden paksuudesta ja banaanin kypsyydestä.

Huom! Älä lisää paistinpannulle öljyä ja muista paistaa nyhtöbanaani keskilämmöllä, niin se ei pala.

nyhtöbanaani 2

Alkuperäisessä ohjeessa neuvotaan marinoimaan banaaninkuoret ilman suolaa, sillä banaaninkuori imee itseensä suolaa todella paljon. Jos haluat päästä helpolla, voit jättää marinoinnin kokonaan välistä ja paistaa kuoret pelkän maustekastikkeen kanssa. Mielestäni paras tulos kuitenkin syntyy, kun banaaninsuikaleet marinoidaan ensin öljy-mauste-seoksessa ja vasta loppuvaiheessa lisätään suola ja kastike.

Mausteita voit vaihdella oman maun mukaan, mutta kokeiluihin saatat joutua käyttämään useammankin banaanitertun. 😊

Nyhtöbanaani BBQ

(ohje mukailtu The Stingy Vegan -blogista)

  • 2 keskikokoista luomubanaania
  • loraus kasviöljyä
  • mausteita: esim. savupaprikaa, chiliä, valkosipulia, sipulia, juustokuminaa…

Paistamisvaiheessa:

  • vettä
  • ripaus suolaa
  • valmista barbeque-kastiketta
  • kaurakermaa

Lisäksi:

  • tuore sämpylä tai pieni patonki
  • coleslawta eli kaalisalaattia

Pese banaanit hyvin ja kuori ne. Raaputa kuorien sisäpinnalta valkoinen osa pois lusikan reunalla. Vedä kuori suikaleiksi haarukalla. Leikkaa kuorisuikaleet keskeltä kahtia. Laita suikaleet marinoitumaan öljyyn ja mausteisiin vähintään 10 minuutiksi.

Ota esiin paistinpannu ja laita levy keskilämmölle. Laita banaaninkuoret paistinpannulle ja kääntele koko ajan paistamisen aikana. Kun kuoret alkavat kuivahtaa, lisää pannulle hieman vettä. Paista keskilämmöllä noin 5-10 minuuttia. Kypsymisaika riippuu suikaleiden paksuudesta ja banaanin kypsyydestä. Suikaleet saavat kypsyä kunnolla, mutta niistä ei pitäisi tulla mössöä.

nyhtöbanaani 3

Lisää lopuksi ripaus suolaa ja barbeque-kastiketta sekä pieni loraus kaurakermaa. (Alkuperäisessä ohjeessa ei ollut kaurakermaa, mutta totesin, että se taittaa kivasti bbq-kastikkeen mausteisenhapanta makua.) Kääntele vielä puolen minuutin ajan. Kokoa sämpylän tai patongin sisään reilusti nyhtöbanaania ja kaalisalaattia. Tarjoa heti.

Nyhtöbanaani TEXMEX

  • 2 luomubanaania
  • 2 tl öljyä
  • 1 tl fajitas-maustetta

Paistamisvaiheessa:

  • vettä
  • tulista salsakastiketta

Lisäksi

  • kaksi tortillalettua
  • keitettyjä maissinjyviä
  • tuoretta salaattia, paprikaa, tomaattia
  • paahdettua sipulia
  • (vegaanista) juustoraastetta

Pese banaanit hyvin ja kuori ne. Raaputa kuorien sisäpinnalta valkoinen osa pois lusikan reunalla. Vedä kuori suikaleiksi haarukalla. Leikkaa kuorisuikaleet keskeltä kahtia. Laita öljyn sekaan fajitas-maustetta. Kääntele kuorisuikaleet öljyssä.

nyhtöbanaani 4

Ota esiin paistinpannu ja laita levy keskilämmölle. Laita banaaninkuoret paistinpannulle ja kääntele koko ajan paistamisen aikana. Kun kuoret alkavat kuivahtaa, lisää pannulle hieman vettä. Paista keskilämmöllä noin 5-10 minuuttia. Kypsymisaika riippuu suikaleiden paksuudesta ja banaanin kypsyydestä. Suikaleet saavat kypsyä kunnolla, mutta niistä ei pitäisi tulla mössöä.

Lisää lopuksi sen verran salsakastiketta, että banaaninsuikaleet peittyvät kunnolla. Kääntele vielä noin puoli minuuttia. Kokoa tortillat: Laita tortillalettujen päälle nyhtöbanaania ja lisukkeita. Taita alareunasta ja sivuilta ja tarjoa heti.

Arvio

Nyhtöbanaanin rakenne ei muistuttanut minun mielestäni lihaa, pikemminkin kypsennettyä paprikaa. Se maistui kuitenkin todella hyvältä! Lisäksi nyhtöbanaani on halpaa ja kohtalaisen helppoa valmistaa.  Nyhtöbanaani EI maistu banaanille eikä se ole kitkerää, niin kuin saattaisi luulla.

Teenkö jatkossakin? Kyllä! Koska nyhtöbanaani

  • maistuu hyvältä
  • vähentää ruokajätettä
  • on edullista
  • sisältää mm. kuitua, proteiinia ja b-vitamiinia
  • tuo kivaa vaihtelua ruokapöytään.

Jos tykkäsit postauksesta, jaa se kavereillesi somessa! Vastaan mielelläni myös kysymyksiin, tosin muistuttaen, että olen amatöörikokki, joka vain innostuu helposti uusista tavoista laittaa ruokaa. 😉