selfie

Selfie on ehkä kaikkein aliarvostetuin valokuvauksen muoto. Vähäinen arvostus johtuu siitä, että suuri osa selfieistä on (tai oli ainakin ennen) vain nättejä kuvia ihmisten naamoista vailla sen kummempaa sisältöä tai yllätyksellisyyttä. Perinteisesti muotokuvan tarkoitus on ilmaista kohteestaan jotain syvällisempää, ja parhaat muotokuvat onnistuvat kertomaan ihmisestä monia, joskus ristiriitaisiakin asioita. Tässä postauksessa kerron vinkkejä, joiden avulla lisäät omakuviesi ilmaisuvoimaa ja kiinnostavuutta.

Selfie tarvitsee syyn

Syyn ei tarvitse olla valtavan iso, mutta se antaa kuvalle sisällön. Pitemmän päälle ainoaksi syyksi ei riitä, että haluat itsestäsi mahdollisimman hyvän kuvan. Syy on yksinkertainen vastaus kysymykseen, miksi tämä kuva on otettu.

Mitä haluat ilmaista?

selfie 2

Tunnetilaa? Persoonaasi? Ulkonäköä? Vai jotain ihan muuta? Kuva, joka ilmaisee vahvaa tunnetta, vaikuttaa katsojaan vahvasti ja herättää reaktioita. Jos kuva on tarkoitettu esimerkiksi ansioluetteloon, voimakkaan tunteen sijaan kannattaa nostaa esiin asioita, jotka kertovat persoonallisuudestasi.

Vilkaise ympäristöä

Usein selfie neuvotaan ottamaan tasaista, neutraalin väristä taustaa vasten. Se onkin hyvä keino saada kasvot nousemaan taustasta esiin. Tasainen tausta voi kuitenkin olla tylsä ja pahimmillaan tehdä kuvasta ”pidätyskuvan” näköisen. Mielenkiintoinen ympäristö lisää kuvan kiinnostavuutta ja antaa kuvalle merkityksiä. Parhaimmillaan tausta tukee kuvan kokonaisuutta, mutta nostaa kohteen hyvällä tavalla pääosaan. Jos tausta tuntuu nousevan liikaa esille, kokeile sumentaa sitä. Sumennettu tausta on silmälle miellyttävä ja tuo kuvaan syvyysefektin.

Leiki väreillä

Helppo, joskin paljon käytetty tehokeino, on jonkin värin nostaminen muutoin mustavalkoisen kuvan pääosaan. Punaisen huulipunan korostaminen toimii selfieissä usein mainiosti. Toinen hauska tehokeino on valita kuvaan hallitseva väri, joka toistuu monessa eri elementissä.  

Vaihda kuvakulmaa ja asentoa

Ylivoimaisesti suurin osa selfieistä otetaan lievästä yläviistosta, koska se imartelee parhaiten kasvoja. Missään ei kuitenkaan lue, etteikö selfietä voisi ottaa toisinkin. Jos käytät kaveria apuna, mahdollisuudet ovat rajattomat. Pyydä kaveria seisomaan korkealla tuolilla ja ottamaan kuva sinusta suoraan alaspäin. Nosta kädet korkealle ilmaan ja pidä kämmenet auki. Tai kurkista olkapääsi yli vartalo kiertyneenä kevyesti sivulle. Selfien voi ottaa myös varpaasta, korvasta tai vaikka raitasukista.

Oletko törmännyt erilaiseen tai kiinostavaan selfieen? Kerro se kommenteissa tai Facebookissa.