Hoito-ohjeet narsisseille

Narsissi on kevään ihastuttava väripilkku. Tässäpä helpot hoito-ohjeet narsisseille! Näiden vinkkien avulla nautit narsisseista viikkoja – ja saat pihamaalle piristystä vielä ensi vuonnakin.

  1. Säilytä narsissi viileässä. Se kestää jopa muutamia pakkasasteita, joten voit laittaa narsissiruukun terassille tai parvekkeelle. Suomessa yleisesti myytävä pienikukkainen Tête à Tête -lajike eli tetenarsissi sietää kylmää erityisen hyvin. Narsissia ei kuitenkaan kannata nostaa suoraan pakkaseen, vaan se on hyvä totuttaa kylmään asteittain esimerkiksi jääkaapissa tai eteisessä. Leikkokukat kannattaa laittaa yöksi viileään, niin kimppu pysyy tuoreena kauemmin.
  2. Kastele maltillisesti, mutta älä päästä kuivumaan. Sekä ruukussa että maljakossa narsissia kannattaa kastella niukasti, jotta varret ja lehdet eivät kasva turhaan. Maltillinen kastelu on kuitenkin tarpeen, sillä kuivuminen heikentää narsissin kylmänsietoa.
  3. Narsissi on kukkamaljakon kiusankappale. Narsissien varresta erittyy muille kukille haitallista limaa, joten muut kukat eivät viihdy sen kanssa. Jos sinulla on kimppu, jossa on sekä narsisseja, että muita kukkia, jätä narsissin varret leikkaamatta ja vaihda vesi usein. Laita narsissit yöksi eri maljakkoon, jos mahdollista.
  4. Älä lannoita. Sipulissa on tarpeeksi ravintoaineita.
  5. Kun kukat ovat kuivuneet, kaiva narsissin sipuli lehtineen maahan, esim. pihapuiden viereen. Seuraavana keväänä nurmikolle nousee iloisen keltainen piristys!

Huom! Narsissi on myrkyllinen, joten huolehdi, etteivät lapset tai lemmikit maistele sitä.

Lähteet: kauniistikotimainen.fi ja kukkainfo.

PS. Arjen ytimessä on pääsiäistunnelmissa aina pääsiäismaanantaihin saakka. Pysy kuulolla!