kirjavinkit lapsille

Pari viikkoa sitten vinkkasin uutuuskirjoja aikuisille ja nyt on lasten vuoro! Esittelen viisi mainiota kirjaa eri-ikäisille lapsille. Postauksen lopussa on valikoitu lista uutuuskirjoja kustantajien katalogeista.

Eric Hill: Pupen paloauto

Taaperoille

Puppe pääsee tutustumaan paloasemaan isoisän kanssa. Paloauton muotoisen kirjan viimeisellä sivulla on ääninappi, joka saa sireenin soimaan ja hälytysvalon vilkkumaan.

3-vuotias Lapsukainen jaksoi katsoa kirjan (liian!) monta kertaa peräkkäin juuri tuon ääninapin houkuttelemana. Lyhyiden tekstien ansiosta kirja sopii pienemmillekin lapsille. Miinusta tulee kovasta äänestä ja siitä, että alussa oli vähän epäselvää, millä sivulla nappia painetaan.

Kustantaja: Otava

Pipsa Possu – Jyrin junamatka

Taaperoille

Jyrin junamatka on veturin muotoinen kirja, jossa on ihan oikeat pyörät. Pikku junafaneille tämä kirja on ehdoton hitti. Aikuiset puolestaan joko rakastavat tai inhoavat Pipsa Possun kuivakkaa englantilaista huumoria.

Lapsukainen katsoi kirjan läpi mielellään kerran, mutta ei innostunut pyörällisestä ajonevokirjasta enää niin paljon kuin aiemmin sarjassa ilmestyneistä auto- ja bussikirjoista. Parhaiten kirja toimiikin parivuotiailla lapsilla.

Kustantaja: Otava

Eva Eriksson & Lisa Moroni: Julia kaupungilla

2-3-vuotiaalle

Tunnustan rakastavani Julia-sarjaa! Kirjojen Julia-tyttö on parivuotias tomera lapsukainen, jonka arkea äidin, isän, mummon ja Sooda-koiran kanssa kuvataan realistisesti mutta ihanalla huumorilla ja lämmöllä. Lyhyiden tekstien ansiosta lapsi jaksaa kuunnella kirjan hyvin. (Minun makuuni tekstiä saisi olla jopa enemmän.)

Julia kaupungilla -kirjassa Julia lähtee äidin kanssa bussilla kaupungille ostamaan uusia kenkiä. Kesken kenkäostosten Julia luulee äidin lähtevän kaupasta ilman häntä, mutta onneksi äiti löytyy pian. Meidän herkkis ei halunnut lukea kirjaa heti uudestaan juuri tuon kohdan takia, mutta muutaman viikon kypsymisen jälkeen äidin katoaminen ei tuntunutkaan enää niin pelottavalta. 

Kustantaja: Mäkelä

Anna-Karin Garhamn: Ruu ja vauva

Leikki-ikäisille, erityisesti isoille sisaruksille

Ruu on meille aiemmin tuttu kirjasta Ruu lentomatkalla, joka oli Lapsukaiselle pienoinen hitti pari kuukautta sitten. Uudessa kirjassa Ruu saa pienen vauvasisaruksen, joka herättää Ruussa monenlaisia tunteita. Kirjan uusioperhekuviota ei alleviivata, vaan se jättää mukavasti tilaa lapsen omille kysymyksille. Lopussa on ihana sisarusdiplomi täytettäväksi. Tekstin määrä on sopiva ja värikäs kuvitus on sekä lapsen että aikuisen mieleen. Lapsukainen halusi lukea kirjan monta kertaa ja jutteli sen teemoista vielä myöhemminkin.

Kustantaja: Otava

Elina Hirvonen & Mervi Lindman sekä Anna ja Iivari Kiiskinen: Prinsessa Rämäpää ja vessasanat

Eskari-ikäisille

Prinsessa Rämäpää on aloittamassa eskarin, mutta ensimmäisenä päivänä kaikki menee pieleen. Pissahätä vaivaa eikä Rämäpää uskalla kysyä, missä vessat ovat. Niinpä mieleen tulee vain vessasanoja, kun pitäisi kertoa oma nimi. Miten Rämäpää selviytyy häpeästä ja pitääkö hänen muuttaa Afrikkaan?

Tätä kirjaa lukiessa tuli suorastaa kateuden tunne nykylapsia kohtaan – miten runsas ja ihana kirjavalikoima heidän ulottuvillaan onkaan! Kirja on juuri sopivan pituinen ja kuvitus on aiempien Rämäpää-kirjojen tapaan ihastuttava. Tätä kirjaa ei vielä luettu Lapsukaisen kanssa, mutta äiti-ihmiseen kolahti toteamus, että äiti ei todellakaan ole ihan viisas!

Kustantaja: Tammi

Muista myös nämä!

  • Liisa Kallio: Pikku Papun värikäs sirkus (Tammi)
  • Metsämarja Aittokoski: Pikkuli tahtoo majan (Mäkelä)
  • Maria Nilsson Thore: Kolmikko kurkistaa päiväkotiarkeen, Kolmikon hedelmähetki ja Kolmikko kaivaa kuopan (Mäkelä)
  • Pikku Kakkosen iltasatukirja (WSOY)
  • Henna Ryynänen: Jouluinen Myry (Tammi)
  • Kerttu Rahikka & Nadja Sarell: Elsa ja Lauri riehuvat, Elsa ja Lauri uimahallissa (Mäkelä)
  • Saara Vallineva: Ihmeellinen siemen (Bazar)
  • Aino Havukainen & Sami Toivonen: Tatu ja Patu, kauhea Hirviö-hirviö ja muita outoja juttuja (Otava)
  • Sinikka Nopola, Tiina Nopola, Salla Savolainen: Heinähattu, Vilttitossu ja kana (Tammi)
  • Mauri Kunnas: Hurjan hauska unikirja (Otava)

Kansikuvien oikeudet: Kustantajat