täydellinen mansikkakakku

Onko olemassa mitään parempaa kuin mansikkakakku? Ei minustakaan! Täydellinen mansikkakakku on kesän kohokohta ja täydellisen siitä tekee paitsi maku, myös leipomisen helppous. Et tarvitse edes kakkuvuokaa, sillä tämän kakun pohja paistetaan pellillä.

Arjen ytimessä -blogin täydellinen mansikkakakku syntyy vain viidestä aineksesta. Tarvitset:

 • lasillisen noin viikon vanhoja luomumunia (noin 4 pienehköä munaa)
 • saman verran erikoishienoa sokeria
 • saman verran erikoisvehnäjauhoja
 • noin 500 g luomumansikoita
 • 2 dl kermaa (itse käytän tuttuun tapaan kasvipohjaista ”kermaa”)

Vaahdota kananmunat ja sokeri huolellisesti. Lisää vehnäjauhoa vähän kerrallaan siivilän läpi ja kääntele varovasti vaahdon sekaan esim. nuolijan avulla. Levitä taikina matalareunaiselle pellille leivinpaperin päälle. Paista 185 asteessa noin 9 minuuttia (paistoaika riippuu uunistasi). Anna jäähtyä ja leikkaa neljäksi neliöksi.

Survo noin 2/3 mansikoista haarukalla. Vaahdota kerma. Levitä yhdelle pohjaneliölle 1/3 mansikkasurvoksesta ja ohuehko kerros kermavaahtoa. Nosta toinen pohjaneliö päälle ja paina keskeltä kevyesti niin, että täyte asettuu tasaisesti levyjen väliin. Toista vielä kahdesti niin että lopuksi kaikki levyt ovat päällekkäin ja mansikkasurvos on kokonaan käytetty. Levitä tai pursota loppu kermavaahto kakun päälle ja koristele lopuilla mansikoilla.

Näiden leipomisvinkkien avulla onnistut varmasti!

Sokeri ja vehnäjauhot

Erikoishieno sokeri ja erikoisvehnäjauhot tekevät taikinan koostumuksesta kuohkean. Kun siivilöit vehnäjauhot ja kääntelet ne varovasti muna-sokerivaahtoon, taikina pysyy ilmavana.

Kuten varmaan huomasit, vehnäjauhoihin ei lisätä lainkaan leivinjauhetta! Koska taikina on hyvin kuohkeaa, ylimääräistä nostatusainetta ei tarvita.

Kananmunat

Paras vaahto syntyy noin viikon vanhoista, huoneenlämpöisistä kananmunista. Laita munat ja sokeri puhtaaseen kulhoon ja vatkaa aluksi hieman voimakkaammin. Jos sähkövatkaimesi on voimakastehoinen, älä käytä suurinta tehoa. Vatkaa loppuvaiheessa hiljaisemmalla nopeudella.

arjen ytimessä

Muna-sokerivaahtoa saa vatkata yllättävän kauan, jopa 10 minuuttia. Pidä vatkaimen pyöriviä osia taikinassa mahdollisimman ilmavasti, jotta mahdollisimman paljon ilmaa sekoittuisi vaahtoon. Vatkaa niin kauan, että kuplat ovat suunnilleen saman kokoisia ja vaahtoon tulee selviä ”huippuja”, kun nostat vatkaimen ylös.

Kananmunan tuoreuden voit testata näin: Laita muna vesiastiaan. Tuore jää pohjalle kyljelleen, kun taas iäkkäämmän kananmunan toinen puoli nousee hiukan ylös. Pilaantunut muna puolestaan kelluu.

Kun rikot kananmunan astiaan, sekaan saattaa jäädä kuorenpala. Kostuta (puhdas) sormesi vedellä, niin kuorenpalan noukkiminen on helppoa.

Paistaminen ja leikkaaminen

Laita uuni ensiksi noin 200 asteeseen ja käännä lämpötila 185 asteeseen siinä vaiheessa, kun laitat pellin uuniin. Luukun avaaminen laskee uunin lämpötilaa nopeasti, joten uunin ylilämmitys on tarpeen.

Varo kolauttamasta peltiä siinä vaiheessa, kun laitat sitä uuniin. Sulje luukku varovasti. Tarkkaile kakkua paistamisen loppuvaiheessa ja ota se pois heti, kun pinta on kauttaaltaan ruskea. Koska tämä pohja on ohut, se kypsyy todella nopeasti.

Kun otat pellin uunista, kolauta sitä voimakkaasti kovaa alustaa vasten. Pudottaminen noin 30 sentin korkeudelta on helpoin keino, mutta varo kuuman pellin reunoja. Kolauttaminen saa aikaan sen, että pohjassa oleva vesihöyry korvautuu ilmalla ja kakkupohja ei pääse lässähtämään. Vinkki on poimittu Molekyyligastronomia-blogista ja se todella toimii!

Anna pohjan jäähtyä hetken aikaa ja kumoa se sitten toisen puhtaan leivinpaperin päälle. Mikäli kumoat pohjan heti paistamisen jälkeen, se saattaa tarttua kiinni paperiin. Jos kakku on tarttunut kiinni siihen leivinpaperiin, jonka päällä se on paistettu, hankaa pohjaa kylmällä vedellä kostutetulla puhtaalla pyyhkeellä, niin paperi irtoaa helpommin.

Anna kakun jäähtyä ennen leikkaamista ja käytä leikkaamiseen terävää sahalaitaista leipäveitseä. Reunoja voi myös siistiä tarpeen mukaan. Käytä reunat esimerkiksi pappilan hätävara -tyyppiseen jälkiruokaan.

Täyttäminen ja koristelu

Tee mansikkasurvos mieluummin haarukalla kuin sauvasekoittimella, jotta siitä ei tule liian vetistä. Jos haluat kakusta erityisen mansikkaisen, käytä hieman enemmän marjoja ja jätä survokseen reilun kokoisia sattumia.

Koska kakkupohja on itsessään varsin makea, en suosittele käyttämään täytteeseen hilloa. Jos haluat lisätä kermaan sokeria, tee se maltillisesti, jotta kakusta ei tule ylimakea. Voit lisätä kermaan myös hieman vaniljasokeria. Varsinkin kasvipohjaiseen kermaan kannattaa lisätä hieman vaniljasokeria maun parantamiseksi. 😊

Tämän ohjeen mukaan tehtyä kakkua ei tarvitse kostuttaa erikseen, sillä mansikkasurvoksesta tulee kakkuun riittävästi nestettä. Jos arvelet kakun jäävän liian kuivaksi, voit toki kostuttaa kakkua esimerkiksi mehulla. Pikkulasten nokkamuki on tähän kätevä väline.

Kun koristelet kakkua kermavaahdolla, tilkitse ensin mahdolliset raot ja levitä vasta lopuksi tasainen kerros kermavaahtoa kakun ympäri.

Käytä kermavaahdon levittämiseen isoa lastaa (esimerkiksi metallista paistolastaa). Kerma levittyy lastan avulla todella paljon paremmin kuin esimerkiksi veitsellä.

täydellinen mansikkakakku

Kauniit mansikkakoristeet saat, kun puolitat mansikat ja jätät kannan mukaan mansikanpuolikkaaseen. Jos haluat koristella kakun mansikkaviipaleilla, voit käyttää apuna esimerkiksi kananmunaleikkuria.

Pitäisikö sittenkin käyttää kakkuvuokaa?

Tässä ohjeessa kakkupohja paistetaan pellillä, niin kuin oma äitini usein teki silloin, kun olin pieni. Pellillä paistamisessa muutama plussa, mutta myös pari miinusta.

Plussat

 • Et tarvitse kakkuvuokaa.
 • Kakku kypsyy paljon nopeammin eikä sitä tarvitse tökkiä tulitikulla kypsyyden varmistamiseksi.
 • Pohjan leikkaaminen on helpompaa.
 • Erikoisruokavalioiden huomioiminen on helpompaa. Käytä kakkuun vain kolme pohjalevyä ja tee jäljelle jääneestä pohjalevystä erikoisruokavalioon sopiva versio.
 • Pellillä tehdyn kakkupohjan voi leikata haluamaansa muotoon.

Miinukset

 • Jos haluat tehdä suuremman, esimerkiksi 6 munan kakun, pohjasta tulee liian paksu. Isompaan kakkuun tarvitset siis kaksi pellillistä kakkupohjaa.
 • Neliön mallisen kakun koristelu on ainakin oman kokemukseni mukaan vaikeampaa kuin pyöreän.
 • Niin sanottu nakukakku (eli kakku, jonka reunat on jätetty ”paljaiksi”) onnistuu toki neliön mallisella kakkupohjalla, mutta siitä ei välttämättä tule yhtä siisti kuin pyöreästä.

Ja lopuksi arvio testaajilta…

Epäluuloinen Testaaja: ”On tää aika lähelle täydellistä. Jos olisi ollut oikeaa kermaa, niin sitten olisi täydellinen mansikkakakku.”

Lapsukainen: ”Lisää kakkua! Heti kakkua!”