tekemistä lapsille

Ensimmäinen yhteinen lomapäivä lapsen kanssa. Aamupiirrettyjen päättymisestä on kulunut noin 0,0005 sekuntia, kun kahvinjuonti keskeytyy. ”Äiti/isi/muu aikuinen! Mulla on tylsää!” Kuulostaako tutulta?

Lapsella kuuluu olla välillä tylsää. Se on ihan ok ja terveellistä, ja se todennäköisesti tekee hänestä paremman ihmisen. Mutta jos seinät tuntuvat kaatuvan lomalla koko perheen päälle, on aika keksiä tekemistä lapsille ja vanhemmille.

(Tämä postaus on kirjoitettu vanhemman näkökulmasta, mutta myös isovanhemmat, kummit ja muut hoitajat löytävät siitä hyviä vinkkejä.)

Luonnossa ja ulkona

Luontoretki onnistuu lähimetsässä tai luontopolulla. Oma Lapsukaiseni rakastaa retkillä erityisesti kivillä kiipeilyä ja hyppelyä. Jos luonto on liian kaukana, telttaretki omalle takapihalle on varma vaihtoehto. Ottakaa retkelle mukaan eväät tai peräti trangia ja keitelkää päivällinen maasto-olosuhteissa. Tarkista myös paikallisen luonnonsuojeluyhdistyksen ohjatut luontoretket. Ja tiesitkö, että sienet ilmestyvät metsiin yllättävän aikaisin, jopa heinäkuun puolivälistä alkaen? Sieniretkelle kannattaa suunnata hyvissä ajoin.

Luonto tulee kotiin, kun perustatte parvekkeelle tai pihalle kasvimaan. Varmoja ja helppoja kasvatettavia ovat esimerkiksi herne, salaatti ja monet yrtit. Takapihalta ja lähimetsiköstä voi myös etsiä ötököitä ja kasveja tutkittavaksi. Isompiin eläimiin pääsee tutustumaan esimerkiksi kotieläinpihoissa tai vierailijoille avoimilla kotieläintiloilla.

Kesäpäivän klassikko on tietenkin onkiminen. Mato-ongella saa onkia lähes missä vain, joten ottakaa mukaan matopurkki, onki ja eväät, ja menkää katsomaan, mistä kalat oikeasti tulevat. Jos ette halua onkia, tutkikaa kaloja, sammakonpoikasia, vesiötököitä ja kasveja rannalta tai veneestä käsin. Jos ranta on uintikelpoinen, uimareissu kruunaa retken.

Jos uimarantaa ei löydy kohtuulliselta etäisyydeltä, puhallettava ulkoallas tai ihan vain tavallinen kylpyamme toimii korvikkeena erityisesti pienemmillä lapsilla. Vesileikit onnistuvat vaikka pesuvadissa, ja oikein kuumana päivänä vesipyssysota virkistää aikuisiakin. Muista myös paikallisristeilyt, joiden avulla vesille voi päästä edullisella hinnalla. Pienessä laivassa on aivan erilainen tunnelma kuin Tallinnan-lautassa!

Ulkoiluun saa helposti vaihtelua pienillä jutuilla. Piirtäkää asvalttiin katuliiduilla. Puhaltakaa saippuakuplia tai kokeilkaa jättisaippuakuplia. Oikein kuumana päivänä vesipyssysota virkistää aikuistakin. Tutut pihapelit, kuten kroketti, mölkky ja petankki sekä onnistuvat hyvin myös kaupungissa takapihalla tai puistossa.  

Kylillä ja kaupungissa

Kaupunginosamatkailu on halpa ja ekologinen vaihtoehto kesälomareissuksi. Kohteeksi riittää aivan hyvin vieraampi leikkipuisto, kahvila, kirjasto tai vaikka näkötorni. Monissa kaupungeissa liikkuu kesällä myös katujuna, jonka kyytiin pääsee kohtuullisella pääsymaksulla. Pienet vauhtihirmut viihtyvät myös liikennepuistossa, jossa harjoitellaan liikennesääntöjä suljetulla polkuautoradalla.

tekemistä lapsille

Lelut ja vaatteet voi pistää kiertoon kesäkirpputorilla. Esimerkiksi kotikaupungissani Kuopiossa järjestetään säännöllisesti lasten lelukirppiksiä, joissa omia leluja voi myydä ilman kallista myyntipaikkaa.

Museovierailu onnistuu pienenkin lapsen kanssa, kunhan vanhempi malttaa mennä lapsen ehdoilla. Suuri osa museoista on ilmaisia lapsille ja aikuisillekin pääsymaksut ovat yleensä varsin kohtuullisia. Eläin-, lelu-, auto- ja palokunta-aiheiset museot kiinnostavat lapsia, mutta älä unohda taidemuseoita tai esimerkiksi kotiseutumuseota, jossa pääsee tutustumaan vanhan ajan elämään.

Lapsiperheen kestosuosikki on tietysti kirjasto, josta voi nykyään lainata paitsi kirjoja, myös esimerkiksi lauta- ja konsolipelejä, liikuntavälineitä ja jopa soittimia. Myös pienempien paikkakuntien kirjastoissa on usein kulttuuritapahtumia, vähintäänkin taidenäyttely tai satuhetki.

Jos kaikki kaverit ovat muualla, lapsella voi olla ihan oikeasti yksinäistä ja tylsää. Tutki Facebookista paikallisten perheryhmien ilmoituksia puistotreffeistä. Päiväkoti-ikäisen kanssa voi suunnata esimerkiksi avoimeen kesäperhekerhoon ja monilla paikkakunnilla järjestetään avointa leikkitoimintaa myös kesäisin.

Vinkki: Voit myös itse laittaa Facebook-ryhmiin ”kaveria kaivataan” -ilmoituksen.

Liikuntaa

Kesällä kannattaa harrastaa liikuntaa! Jos leikkijöitä on tarpeeksi, järjestäkää pihaolympialaiset, johon voi keksiä mitä mielikuvituksellisimpia lajeja, kuten kävynheitto, pussijuoksu ja yhdellä jalalla hyppimisen mestaruuskisa. Lapsuudesta tutut perinteiset pihapelit, kuten hippaleikin muunnelmat, kymmenen tikkua laudalla, nurkkajussi, tervapata ja polttopallo onnistuvat, kunhan turvallista tilaa on tarpeeksi.

Lapsia voi “hyödyntää” myös aikuisen omissa liikuntatreeneissä. Miian blogista löydät kuvallisia ohjeita lasten kanssa treenaamiseen sekä kortit eläinjumppaa varten.

Monilla paikkakunnilla voi harrastaa kesäisin edullisesti suunnistusta, karttoja saat ostaa paikkakunnan suunnistusseuralta tai liikuntapalveluista. Tarkista myös, löytyykö läheltä mobo-rasteja, joissa karttana toimii älypuhelimesi. Ihan pienten kanssa metsään ei kannata lähteä, mutta isompien lasten kanssa yhdessä suunnistaminen on mukavaa. Joskus lasten suunnistustaidot ovat jopa paremmat kuin aikuisilla. 🙂

Muita kivoja kesälajeja ovat esimerkiksi geokätköily, frisbeegolf, keppihevosratsastus ja parkour. Etsi netistä tietoa kaikille avoimista lasten yleisurheilukisoista, joihin varsinkin pienemmät osallistuvat usein mielellään, vaikka varsinaista urheiluharrastusta ei lapsella olisikaan.  

Tekemisiä tylsiin sadepäiviin

Jos sateen takia ei voi mennä puistoon, puisto voi tulla sisälle! Löytyykö teiltä pyörivä konttorituoli tai sisäkäyttöön tarkoitettu keinu? Temppurata on helppo rakentaa huonekaluista ja patjoista. Tyynymylläkkä syntyy, kun kodin kaikki tyynyt kasataan lattialle, ja lapset saavat luvan pomppia ja riehua itsensä väsyksiin.

Etsi lapsen vauvakirja ja lue sitä yhdessä lapsen kanssa. Kerro tarinoita lapsen vauva-ajasta; samalla voi olla hyvä tilaisuus ujuttaa keskusteluun tietoa, mistä vauvat tulevat. Jos sinulla on tallessa oma vauvakirja, lapsi todennäköisesti rakastaa sen katselua.

Pienet ja isommatkin lapset rakastavat valokuvien katselua. Laita läppäriltä lomakuvat pyörimään diaesityksenä, niin piltti istuu tuijottamassa ruutua, sillä aikaa kun itse juot kahvin rauhassa. Tätä ei sitten tarvitse laskea ruutuajaksi!

Mikään laki ei kiellä lämmittämästä saunaa keskellä päivää. Vaihda sänkyyn puhtaat lakanat ja anna lapsen leikkiä saunan jälkeen uima-allasta sängyssä. Kun hiukset ovat puhtaat, voi leikkiä kampaajaa niin että kaikki pääsevät vuoron perään asiakkaiksi ja kampaajiksi.

Muskarileikki tai bändi syntyy helposti, kun rakennatte itse soittimia, vaikkapa rummun tai marakassin. Taustalle kannattaa laittaa mieluista musiikkia, niin pienenkin on helppo lähteä mukaan rytmiin. Myös mehudisko tai hienot tanssiaiset piristävät tylsää päivää. Kaikkein parasta on, jos kylään tulee kavereita, joiden kanssa voi jammailla.

Mediaa muruselle

Lomalla on aikaa miettiä mediakasvatusta! Netistä löytyy paljon vinkkejä mediakasvatukseen, esimerkiksi täältä. Pienempien kanssa jutellaan kuvakirjoista ja lastenohjelmista. Isommat voivat tehdä esimerkiksi oman uutislähetyksen tai vaikka askarrella sanomalehden, joka kopioidaan ja jaetaan naapureille. Animaation tekeminen onnistuu älypuhelimella tai kameran ja jalustan avulla. Valokuvaaminen sujuu vanhemman valvonnassa jo leikki-ikäiseltä.

tekemistä lapsille

Ylen Elävästä arkistosta ja Areenasta sekä Youtubesta löytyy lastenohjelmia, joita vanhemmat tai jopa isovanhemmat ovat katsoneet lapsena. Näytä lapselle, millaisia lastenohjelmat olivat ennen vanhaan, ja jutelkaa yhdessä, miten ohjelmat ovat vuosien saatossa muuttuneet.

Toisinaan on hyvä ottaa rennosti ja köllähtää sängylle lukemaan tai kuuntelemaan äänikirjoja yhdessä. Vanhempi voi myös lukea valmiiksi satuja nauhalle. Suosikkitädin nauhalle lukema satu saattaa kelvata jopa paremmin kuin äidin lukemana! 🙂

Vinkki! Yle Areenasta löytyy kuunnelmia ja ääneen luettuja lastenkirjoja. Lapsukainen on halunnut kuunnella jo neljänä iltana peräkkäin “puhkalhua” eli Nalle Puh rakentaa talon -kuunnelmaa. Uni voittaa yleensä jo toisen luvun loppupuolella.

Lapsi voi myös keksiä oman sadun. Sadutuksesta jää konkreettinen muisto, kun aikuinen kirjoittaa lapsen kertoman sadun talteen. Sadun voi myös askarrella kirjaksi, jonka lapsi voi kuvittaa omilla piirroksilla.

Elokuvaliput ovat nykyisin harmillisen kalliita, mutta elokuvateatterin voi rakentaa kotiinkin! Tavallinen elokuvailta muuttuu jännittävämmäksi, kun ensin askarrellaan julisteet ja liput, annostellaan popcornit ja pimennetään “sali” ihan kuin oikeassa elokuvateatterissa.

Lapsi mukaan touhuamaan

Kotityöt voi hoitaa yhdessä lapsen kanssa, vaikka toki ne joskus hoituisivat näppärämmin ilman pienokaista. Ota lapsi mukaan imuroimaan, pyyhkimään pölyjä ja ripustamaan pyykkejä.

Leipomista voi harjoitella jo parivuotiaan kanssa. Pienimpien kanssa leipoessa tavoitteiden ei kannata olla korkealla; pienokainen on ihan tyytyväinen, kun saa ripotella valmispullien päälle raesokeria. Valmiita leipomuksia voi maistella kahvilaleikissä, jossa on tietenkin asiaankuuluva tarjoilu lautasliinoineen. Ja jos paistatte ja täytätte patonkeja, lounas syntyy kuin itsestään!

Isommat lapset voivat harjoitella esimerkiksi silittämistä ja ikkunoiden pesua. Itsestäni oli lapsena ihan älyttömän hauskaa silittää ja järjestellä kangastilkkuja äidin tilkkupussista. Myös ompelulaatikon tai työkalupakin järjestäminen voi olla lapsen mielestä yllättävän kivaa.

Luovuus valloilleen!

Jättikokoinen vesi- tai sormivärimaalaus kelpaa lastenhuoneen sisustuselementiksi.  Tuotteliaan maalarin töistä voi rakentaa oman taidenäyttelyn, johon kutsutaan tietenkin tärkeitä vieraita. Pihalta poimituista kivistä syntyy maalaamalla esimerkiksi leppäkerttuja tai koppakuoriaisia. Erilaisilla puiden lehdillä voi painaa kuvioita kankaaseen tai paperiin.

Muistatko kokeilleesi frottage-tekniikkaa? Laita ohuehko paperi lehden tai jonkin muun kuviollisen pinnan päälle. Hankaa puuvärikynällä tai liidulla paperia ja kuvio ilmestyy taianomaisesti paperiin.

Pukuleikki on lasten ikisuosikki. Anna pengottavaksi laatikollinen huiveja, hattuja, paitoja jne. ja anna lapsen pukeutua vapaasti haluamallaan tavalla. Jos haluat heittäytyä oikein kunnolla (etkä nolostele helposti), anna lapsen pukea sinut haluamallaan tavalla. Voitte myös koristella yhdessä t-paidat kangastusseilla tai muilla sopivilla kangasväreillä. Toista samanlaista vaatetta ei varmasti tule vastaan.

Jos lapsia on useampia, lomapäivän voi käyttää sirkus- tai teatteriesityksen valmisteluun. Vanhempi voi olla tarvittaessa apuna ohjaajana ja lavastajana. Isommat lapset pystyvät viemään projektin läpi itsenäisesti. Jos esityksen eteen on nähty paljon vaivaa, pienen pääsymaksun periminen katsojilta on aivan sallittua.

Pst! Kurkkaa Taidekoti -blogi, jossa esitellään paljon taidejuttuja ja tekemistä lapsille.

Onko nämä jo kokeiltu?

Leipokaa taikataikinalla tai muovailkaa muovailuvahalla. Helppoja askarteluohjeita löytyy netistä vaikka kuinka paljon, isompien kanssa voi kokeilla vaikka vaativampia origameja. Piirrä lapselle värityskuvia itse ja anna lapsen värittää – tai vaihtakaa rooleja ja väritä lapsen piirtämiä kuvia! Paperinukkien koristelu ja leikkaaminen treenaa askartelutaitoja ihan huomaamatta.

Palapelin kokoaminen on mukavaa yhteistä puuhaa, varsinkin siinä vaiheessa, kun paloja on enemmän kuin kuusi. Pienille sopivia pelejä ovat esimerkiksi Lotto, Domino ja Kimble. Muistipeli on aivotreeniä aikuisellekin. Tuttuja pelejä lapsuudesta ovat myös avaimen piilotus ja mikä esine on kadonnut.

Kirjoittakaa kirje isovanhemmille tai kummeille ja viekää se postilaatikkoon. Myös videopuhelu kavereille tai mummolaan on hauskaa vaihtelua päivään. Isommat lapset voivat täyttää lasten sanaristikkoja ja sudokuja. Pienemmät viihtyvät puuhakirjojen parissa. Kirjaimia voi opetella jo parivuotiaasta alkaen, muista kuitenkin rento asenne! Jos koululainen valittaa tylsyyttä, anna hänelle aivopähkinäkirja ja pyydä tulemaan takaisin, kun kaikki on ratkaistu. 😉

Mielikuvitusta leikkiin

Äitiyspakkauksen pahvilaatikosta tai tuolijonosta syntyy juna, ja pöytä on mainio merirosvolaiva. Kotona voi leikkiä kirjastoa, lääkäriä, kauppaa, mummolaa, kotia, päiväkotia, kerhoa ja koulua. Lapsen itsetunnolle tekee hyvää päästä toisinaan leikin avulla aikuiseksi tai opettajaksi.

Legoilla rakentelu on lähes kaikkien lasten lempileikki. Jos aikuinen ei aina jaksa leikkiä, voi yhteiseksi projektiksi ottaa vaikka linnan rakentamisen. Tai osaatteko rakentaa oman kotitalon legoista? Maja on ikiklassikko ja piiloleikki on monen lapsen ja vanhemman ensimmäinen yhteinen leikki. Klassikkoleikkejä ovat myös esimerkiksi Kapteeni käskee ja Laiva on lastattu. Kirjastoreissulla kannattaa napata hyllystä leikkikirja, josta löytyy varmasti vaihtelua tuttuihin leikkeihin.

tekemistä lapsille

Ja jos lapsella (ja sinulla) on kaiken tämän jälkeen tylsää, muista että tylsyys on luovuuden alku, kuten Juha T. Hakalan kirja Tylsyyden ylistys lupaa.

Puuttuiko listasta joku tekeminen? Mitä leikkiä sinun pienokaisesi rakastaa? Kommentoi alle tai jatka keskustelua Facebookissa!