niksit

Olen jo pitkään halunnut ryhtyä murtamaan niksimyyttejä eli testailemaan verkossa kiertävien niksien toimivuutta. Aina on kumminkin ollut jotain tärkemäpää tai ajankohtaisempaa tai nopeampaa kirjoitettavaa. (Testailu ja raportointi ei nimittäin ole niin nopeaa ja helppoa kuin luulisi.)

Mutta tässä viimein ensimmäinen virallinen niksimyyttipostaus! Kerron muun muassa, pystyykö pariston toimivuuden testaamaan pudottamalla, saako aurinkolaseista toimivan kännykkätelineen ja onko saksien teroittaminen folion avulla järkevää.

Niksimyytti 1: Paristojen testaaminen ilman mittaria

Ongelma: En tiedä, onko paristossa vielä jäljellä virtaa.

Niksimyytti: Pudota paristo pystysuunnassa kovalle alustalle. Jos paristo jää pystyyn, eikä pompahda juurikaan, siinä on virtaa. Jos se taas pompahtaa ja kaatuu, se on tyhjä.

paristo niksi

Testin kulku: Kun Epäluuloinen Testaaja ja Lapsukainen ovat eräänä lauantaina kaupassa, vietän vapaahetkeni pudottelemalla paristoja lattialle. Ehkä sen ajan olisi voinut käyttää hyödyllisemmin.

Paristoja on lukuisia merkkejä, osa painavampia, toiset kevyempiä. Huomaan, että pudotuskorkeudella ja -tekniikalla on valtavan suuri merkitys siihen, millainen lopputulos on. Vakaalla kädellä tyhjätkin paristot putoavat nätisti pystyyn, kun taas huolimattomasti paiskomalla kaikki paristot kaatuvat. Vaikka olosuhteet ovat mahdollisimman samanlaiset, testi antaa jatkuvasti virheellisiä tuloksia.

Tuomio: Ei toimi.

Tee mieluummin näin: Testaa paristoja mittarilla tai jollain laitteella. Kannattaa kuitenkin huomioida, että paljon tehoa vaativat laitteet eivät välttämättä toimi, vaikka paristoissa olisi vielä virtaa jäljellä.

Niksimyytti 2: Ratkaisu kynsileikkuriongelmaan?

Ongelma: Kun kynsiä leikkaa kynsileikkurilla, kynnenpalat lentelevät ympäriinsä.

Niksimyytti: Laita kynsileikkurin kärkeen hieman rasvaa.

Testin kulku: Laitan kynsileikkuriin tavallista perusvoidetta. Heti alkuun ilmenee ensimmäinen ongelma: sormet jäävät rasvaisiksi, joten ote metallisesta leikkurista lipsuu. Niksi toimii kuitenkin, kuten on luvattu. Kolme ensimmäistä kynnenpalaa putoavat nätisti alustalle. Neljäs sen sijaan sinkoutuu näkymättömiin. Siis lisää rasvaa.

Argh. Sormissa, leikkureissa ja joka paikassa on rasvaa. Saan kynnet leikattua loppuun kohtalaisella menestyksellä. Tällä kertaa leikkureiden perushuuhtaisu ei riitä, vaan ne täytyy pestä lopuksi huolellisesti saippuan avulla. Niksi toimi siis periaatteessa kuten oli luvattu, mutta aiheutti muunlaista vaivaa. 

Tuomio: En suosittele. 

Tee mieluummin näin: Laita kynsileikkurin sivuille teipinpalat kuvan osoittamalla tavalla. Kynnenpalaset jäävät kiinni teippiin ja ne on helppo poistaa kynsien leikkaamisen jälkeen.

kynsileikkuri niksi

Niksimyytti 3: Älypuhelin ja ruoanlaitto

Ongelma: Puhelimen näyttö tahriintuu, kun katson siitä reseptiä laittaessani ruokaa.

Niksimyytti: Puhelimen voi suojata muovikelmulla ruoanlaiton ajaksi. Muovikelmu suojaa roiskeilta, mutta puhelinta voi käyttää normaalisti.

Testin kulku: Kelmun kanssa joutuu hieman näpertelemään, jotta se asettuu tasaisesti puhelimen näytölle. Niksi toimii kuitenkin erinomaisesti. Leipomisen jälkeen kelmu joutuu roskiin, koska en keksi sille muuta käyttöä.

älypuhelin niksi

Tuomio: Toimii hyvin, mutta kelmun kanssa joutuu näpertelemään. Tuottaa muoviroskaa.

Tee mieluummin näin: Toinen vaihtoehto on varata ruoanlaittoa varten uudelleen suljettava muovipussi (minigrip-tyyppinen). Se ei asetu niin tiiviisti näytön päälle, mutta toimii testissä hyvin. Pussin voi pyyhkäistä puhtaaksi ja käyttää uudelleen. 

Niksimyytti 4: Kännykkäteline aurinkolaseista

Ongelma: Haluaisin katsoa videota puhelimen näytöltä niin, että kädet jäävät vapaiksi. Puhelin ei kuitenkaan pysy pystyssä tukea vasten.

Niksimyytti: Aseta puhelin aurinkolasien päälle kuvan osoittamalla tavalla, niin se pysyy pystyssä.

Testin kulku: Jos puhelin on tosi iso ja aurinkolasit taas pienet, on mahdollista, että lasit eivät pysy tukevasti paikallaan. Omalla puhelimellani ja laseillani sain tämän niksin toimimaan erinomaisesti. Suurin haaste oli muistaa, mihin olin laittanut aurinkolasini! 🙂

Tuomio: Toimii varsin hyvin!

Niksimyytti 5: Kuminauha varapyyhekumina

Ongelma: Pyyhekumi on kadonnut.

Niksimyytti: Kieputa kuminauhaa sormen ympärille ja käytä sitä varapyyhekumina.

Testin kulku: Piirtelen paperille satunnaisia viivoja ja alan pyyhkiä. Kuminauha täytyy kieputtaa sormen ympärille tiukasti, jotta se on riittävän tukeva pyyhkimistä varten. Joudun hankaamaan aika kovaa, jotta lyijykynän jälki alkaa himmentyä. Niksi toimii osittain, mutta ei täydellisesti – kuva kertoo eron. Tavallisella pyyhekumilla lyijykynän jälki lähti kokonaan ja kuvassa näkyy vain paperiin tulleet painaumat. Sen sijaan kuminauhalla pyyhittyyn kohtaan on jäänyt harmaata lyijykynän jälkeä.

kuminauha pyyhekumina

Tuomio: Toimii hätätapauksessa. Kuminauha haalistaa lyijykynän jälkeä, mutta ei poista sitä kokonaan. 

Niksimyytti 6: Saksien teroittaminen foliolla

Ongelma: Sakset ovat tylsyneet.

Niksimyytti: Leikkaa foliota, niin sakset teroittuvat helposti. Joidenkin lähteiden mukaan folio täytyy taittaa muutaman kerran, jotta niksi toimisi kunnolla.

saksien teroitus niksi

Testin kulku: Kokeilen ensin ohjetta, jonka mukaan taiteltua foliota leikataan 2-3 kertaa. Ei vaikutusta. Sitten kokeilen toista ohjetta, jossa taittelematonta foliota leikellään parin minuutin ajan. Leikkelen hapsuja folionpalaan ja saan aikaan hienon joulukoristeen, mutta sakset tuntuvat (jos mahdollista) vielä tylsemmiltä kuin aloittaessa. Vielä pari yritystä, kunnes luovutan.

Saksien terävyyden voi testata kätevästi leikkaamalla muovikelmua. Jos sakset ovat terävät, kelmu leikkautuu helposti.

Tuomio: Erittäin huono niksi. Älä tuhlaa foliota ja aikaasi, koska lopputuloksena sakset tylsyvät vielä entisestään.

Tee mieluummin näin: Osta laadukkaat sakset ja niille sopiva saksienteroitin. Tai vie sakset aika ajoin teroitettavaksi suutarille.

PS. Vinkkaa minulle, minkä niksimyytin haluaisit testiin! Se onnistuu helposti yhteydenottolomakkeen avulla.