nyhtöbanaani

Kirjoitin viime viikolla postauksen nyhtöbanaanista, jota voi käyttää nyhtöpossun tapaan. Postaus kirvoitti runsaasti keskustelua ja monien päällimmäinen kysymys olikin: uskaltaako nyhtöbanaania syödä kuorien mahdollisten torjunta-ainejäämien takia?

Korostan vielä tässä, että nyhtöbanaani kannattaa ehdottomasti tehdä LUOMUbanaaneista. Luomubanaaneissa ei käytetä torjunta-aineita samalla tavalla kuin tavallisissa, joten kuoreen ei jää torjunta-ainejäämiä. Mahdolliset epäpuhtaudet kannattaa poistaa pesemällä banaani huolellisesti ennen kuorimista.

Voiko luomuun luottaa?

Keskustelussa heräsi kuitenkin huolta siitä, voiko luomun ”luomuuteen” luottaa, koska banaanit tulevat poikkeuksesta kaukaa. Niinpä tiedustelin asiaa Tullilaboratoriosta, joka valvoo tuontihedelmien torjunta-ainepitoisuuksia. Jaostopäällikkö Suvi Ojanperä vastasi ystävällisesti kysymyksiini.

Kysymys: Mistä kuluttaja voi tietää, että luomubanaani on luomua?

Vastaus: Tulli valvoo tavanomaisesti tuotettujen banaanien lisäksi myös luomubanaaneita. Arviolta n. 10 % Tullin tutkimista elintarvikkeista on luomua. Luomubanaanien ”luomuisuutta” tutkitaan analysoimalla torjunta-ainejäämiä. Luomustahan jäämiä ei saa löytyä muutamia yksittäisiä poikkeuksia lukuun ottamatta. Lisäksi luomuun liittyy omia asiakirjoja, joita tarkastetaan.

K: Tutkitteko banaaninkuoria, vai ainoastaan banaanin hedelmäosan?

V: Hedelmät ja vihannekset analysoidaan EU-asetuksen mukaisesti, ja asetuksen mukaan kuorelliset hedelmät analysoidaan kuorineen. Käytännössä maahantuodusta hedelmäerästä otetaan vähintään 1 kg hedelmiä näytteeksi (näytemäärä riippuu tuontierän koosta), ja koko näyte kuorineen jauhetaan hienoksi analyysia varten. Kivellisistä hedelmistä (kuten persikoista) poistetaan kivet ja viinirypäleistä rangat, mutta muutoin hedelmät jauhetaan kokonaisina.

K: Onko luomubanaaneissa (erityisesti kuorissa) havaittu torjunta-ainejäämiä? Millaisia aineita ja millaisia määriä?

V: Tavanomaisesti tuotetuissa banaaneissa käytetään tyypillisesti yhdestä viiteen erilaista torjunta-ainetta, ja melko suuri määrä torjunta-aineista jää kuoreen. Kuitenkin osa torjunta-aineista on myös hedelmän sisällä. Luomubanaaneista ei viime vuosina ole löytynyt kiellettyjä torjunta-aineita Tullin valvonnassa.

K: Olen lukenut, että erityisesti ulkomaisissa paprikoissa on paljon torjunta-ainejäämiä. Jos syö ulkomaisia paprikoita – niitähän ei yleensä kuorita – onko sitten ihan sama syödä banaani kuorineen?

V: EU on asettanut enimmäismäärät eri torjunta-aineille eri elintarvikkeista. Niitä voi katsella täältä. Enimmäismäärät on asetettu siten, että sallittu pitoisuus torjunta-ainetta ei aiheuta kuluttajalle riskiä. Enimmäismäärää asetettaessa on huomioitu mm. se, syödäänkö tuote kuorineen vai ei.

K: Olisitko itse valmis syömään nyhtöbanaania (torjunta-aineongelman näkökulmasta)?

V: Itse voisin hyvinkin syödä luomubanaanista tehtyä nyhtöbanaania, jos se olisi hyvää. 🙂 Mutta tavanomaisesti tuotetusta banaanista jättäisin mieluiten kuoret syömättä; samoin kuin tavanomaisesti tuotetusta appelsiinista ja sitruunastakin – varsinkin, jos näistä tulisi määrällisesti enemmänkin syötävä arkiruoka.

Yhteenveto: Tullilaboratorio tutkii tuontibanaaneita. Luomubanaanin tietää luomuksi siitä, että siinä ei ole torjunta-ainejäämiä. Viime vuosina luomubanaanien kanssa ei ole ollut ongelmia.

Mutta mitä jos…?

Mutta jos nyt kuitenkin sattuisi käymään niin, että luomubanaanisi onkin valeluomubanaani, joka on onnistunut livahtamaan Tullin ja maahantuojan tarkastusten läpi valvonnasta huolimatta? Ovatko tavallisten banaanien kuoret vaaraksi ihmiselle?

En valitettavasti saanut Turvallisuus- ja kemikaalivirasto suoraan kommenttia tähän postaukseen, mutta MTV:n jutussa vuodelta 2013 Tukesin erikoistutkija Juha Laakso sanoi näin:

Ravinnon välityksellä ihminen ei voi saada sellaisia määriä myrkkyjä, että sillä olisi terveysvaikutusta.

Ruokavirasto puolestaan kertoo nettisivuillaan kasvinsuojeluainejäämistä seuraavaa:

  • Hedelmiä ei tarvitse kuoria. Kasvinsuojeluainejäämien suurimmat sallitut enimmäismäärät asetetaan niin, että tuote on turvallinen myös kuorineen syötynä.
  • Hedelmien pesu poistaa karkeasti arvioiden noin 30–40 % kuoren jäämistä. Tässä on kuitenkin suuria yhdistekohtaisia eroja.
  • Vuosittain noin 2–4 % näytteistä todetaan määräystenvastaisiksi. Useimmiten ne eivät kuitenkaan ole terveydelle haitallisia, koska torjunta-aineiden hyväksymisvaiheessa jäämille määriteltävät enimmäisrajat asetetaan yleensä paljon tiukemmiksi kuin toksikologiset tutkimukset edellyttävät.
  • Määräystenvastaisista näytteistä noin kymmenesosa on sellaisia, että tuotteita ei voi varmuudella sanoa turvallisiksi ja niistä saattaa olla ihmisille terveyshaittaa.

Sinulla pitäisi siis olla todella huono tuuri, että saisit luomuna ostamastasi nyhtöbanaanista jotain terveydelle haitallista ainetta. Ja toisaalta voisit saada vastaavaa ainetta jostain muusta tuontituotteesta. Jos olet hyvin huolissasi kasvinsuojeluainejäämistä, sinun kannattaa siinä tapauksessa käyttää vain suomalaista luomuruokaa, mikä on toki varsin hyvä vaihtoehto ympäristön ja suomalaisen ruoantuotannon kannalta. 😉