hävikkiruoka

Alkuun pieni tarina. Joskus sitä tuntee itsensä todella tyhmäksi. Todella, todella tyhmäksi. Näin minulle kävi, kun kirjoitin postausta hävikkiruoan vähentämisestä ja törmäsin yritykseen nimeltä Matsmart.

Miksi tunsin oloni tyhmäksi? No siksi, että olin nähnyt lukemattomia kertoja firman mainobannereita ja pitänyt niitä ”roskamainoksina”. Tiedättehän sellaisina ”klikkaa tästä ja voita 1000 euroa” -mainoksina. Miten muka mikään firma voisi myydä isoja laatikoita karkkia tai muuta vastaavaa parilla eurolla?

Sitten kävin firman sivuilla huomasin, että kyseessä onkin ihan oikea yritys, joka myy ihan oikeita tuotteita. Ja on muuten myynyt jo jonkin aikaa.

Hävikkiruokapalvelun idea on yksinkertainen. Yritys ostaa ja jälleenmyy tuottajilta ja kaupoilta edullisesti ruokia (ja muita tuotteita), jotka muutoin menisivät hävikkiin. Asiakas tilaa haluamansa tuotteet verkkokaupasta ja saa ne postipakettina noutopisteeseen tai kotiin. Pilaantuvia tuoretuotteita ei näiden palveluiden kautta ymmärrettävästi ole tarjolla.

(Tuoretuotteita myydään esim. ResQ Clubissa, mutta silloin asiakas noutaa tuotteen itse suoraan kaupasta.)

Suomalaiset hävikkiruokapalvelut ilmoittavat myyvänsä tuotteitaan 20-90 % alennuksella. Yleensä kaikkein edullisimmat tuotteet ovat päiväysvanhoja eli niiden parasta ennen -päiväys on mennyt jo ohi. Kaikki hävikkituotteet eivät kuitenkaan ole päiväysvanhoja. Ruoan päätyminen hävikkiruokapalveluun voi johtua myös esimerkiksi sesonkivaihtelusta tai pakkauksen vaihtumisesta.

Testasin tätä postausta varten Suomen johtavat hävikkiruokaverkkokaupat, jotka ovat Matsmart ja Fiksuruoka. Yritin ostaa molemmista verkkokaupoista sellaisia tuotteita, joita ostaisin kaupasta muutenkin. Yllättäen hankaluudeksi tuli se, että oli vaikea löytää niin riittävän paljon tuotteita, joita varmasti tulisi käytettyä. En nimittäin halunnut mättää kaappia täyteen pelkkiä herkkuja niin houkuttelevaa kuin se olikin.

Ostokokemus

Matsmart

 • laaja valikoima suomalaisia ja ruotsalaisia tuotteita
 • hyvät alennusprosentit
 • tällä hetkellä toimitus Postin noutopisteeseen yli 45 euron tilaukseen on ilmainen
 • jokaisen tuotteen suomenkieliset tuotetiedot löytyvät kuvana
 • selkeät nettisivut – ainoa miinus on, että tuotetta joutuu klikkaamaan parasta ennen -päiväyksen näkemiseksi
 • nopea toimitus: tilasin myöhään tiistai-iltana ja paketti oli perillä perjantaina
 • ei minimitilausmäärää
 • jatkuvasti kampanjoita, joissa tuotteita on tarjolla erittäin edullisesti tai jopa ilmaiseksi

Tilaus: 45,76 euroa (luvattu säästö 41,10 euroa)

Fiksuruoka

 • todella hyvät nettisivut (joka tuotteen kohdalla näkee ilman klikkailua hinnan, suositushinnan, säästöprosentin sekä parasta ennen -päiväyksen)
 • tällä hetkellä kuljetuksen saa ilmaiseksi yli 35 euron tilaukseen (jos tilaa uutiskirjeen, saa tilauksen 29 eurosta alkaen)
 • nopea toimitus: tilasin myöhään tiistai-iltana ja paketit oli perillä jo torstaina
 • jatkuvasti erilaisia kampanjoita
 • miinusta tulee siitä, että ilman kampanjatuotteita säästö olisi jäänyt selvästi pienemmäksi kuin Matsmartilla
 • minimitilaus 20 euroa

Tilaus: 35,54 euroa (luvattu säästö 39,47 euroa)

Onko hävikkiruokapalvelu oikeasti edullinen tapa ostaa ruokaa?

Hävikkiruokapalvelujen lupaama säästö lasketaan suositushinnoista, eli mitään absoluuttista ”oikeaa säästöprosenttia” tuotteille ei ole. Joissain kohdissa kohottelin kulmakarvojani suositushinnoille, mutta monien tuotteiden kohdalla suositushinnat pitivät erittäin hyvin paikkaansa.

Mitä rahalla sitten saa?

Matsmartista noin 45 eurolla sai seuraavat tuotteet: 2 x luomuspagetti, helmicouscous, 2 x vego balls -ateriakastike, lasagnette-ateria, pullo kasvisfondia, purkki hapanimeläkastiketta, kauramurot vadelma-kvinoa, kuoritut hampunsiemenet (luomu), kakunkoristerakeet, 2 x rasia kookospalloja, karkkipussi, 18 x luomupillimehu, pussi kissanherkkuja, lasten hammasharja, ripsiväri, 4 x teepaketti, leipäjauhoseos kaura-kvinoa, cashew-pähkinät (luomu), 3 x taco-mausteseos.

hävikkiruoka matsmart

Fiksuruoalta noin 35 eurolla sai seuraavat tuotteet: 2 x kasvispihviainekset, 4 x säilykepersikka, 2 x siemen-marjasekoitus, 3 x teepaketti, 2 x pieni tummasuklaalevy, minipaketti maissikakkuja, 3 x pullo omena-inkivääriglögiä, pussi hasselpähkinöitä, paketti housuvaippoja sekä erittäin edullisina kampanjatuotteina paketti suolakeksejä, 5 kpl paketti nuudeleita, suklaakarkkipussi ja suklaakeksejä.

hävikkiruoka fiksuruoka

En avaa tässä tarkemmin tuotemerkkejä, sillä ne on nähtävillä kuvista. Suurin osa tuotteista on ns. tunnetuilta merkeiltä eli ne maksavat kaupassa enemmän kuin vaikkapa kaupan ”omat merkit”. Siksi osa näistä ostoksista on mahdollista tehdä varsin edullisesti myös tavallisessa ruokakaupassa. Toisaalta osa tuotteista eli ole korvattavia, eli niille ei löydy vastaavaa vaihtoehtoa edullisemmin. Matsmartilla on tarjolla myös paljon ruotsalaisia tuotteita, joita ei välttämättä edes saa suomalaisesta ruokakaupasta.

Hävikkiruoka- ja tavaramäärää katsoessa on selvää, että ne olisivat maksaneet kaupassa enemmän kuin käyttämäni kahdeksankymppiä. Toisaalta osa tuotteista olisi saattanut jäädä kaupassa hyllyyn. Kaiken kaikkiaan olen tyytyväinen palveluihin ja aion käyttää niitä uudelleenkin sopivan tilaisuuden tullen.

Näin hyödyt parhaiten hävikkiruokapalvelusta

Osta tuotteita, joita tarvitset oikeasti

Verkkokauppaa klikkaillessa tulee pieni houkutus ostaa vaikka mitä kivaa, ”kun kerran halvalla saa”. Parhaan hyödyn saa kuitenkin ostamalla sellaisia tuotteita, joita oikeasti tulee käytettyä päivittäin. Muutoin hävikkiruoka saattaa lopulta päätyä oikeasti hävikkiin.

Osta tuotteita, jotka säilyvät pitkään

Kun kuivakaappiin tulee kerralla parikymmentä kiloa tavaraa, se ei välttämättä tyhjene hetkessä. Ainakaan pienissä kotitalouksissa. Huomaa, että rasvaa sisältävät tuotteet, kuten suklaa ja pähkinät kannattaa käyttää suht nopeasti. Tosin suklaan osalta meillä ei taida kyllä olla ongelmaa… 🙂

Herkkuja juhliin

Molemmissa palveluissa on ihan käsittämätön määrä erilaisia herkkuja, kuten karkkeja, keksejä, suklaata ja sipsejä. Yhdellä tilauksella saat tarjottavat koko loppuvuoden kekkereille.

Tee kimppatilaus

Monia tuotteita on myynnissä edullisemmilla nippuhinnoilla, esim. 3 kpl eränä. Jos et tarvitse kolmea purkkia valkopippuria, sovi yhteistilauksesta ja kustannusten jakamisesta. Näin saat ilmaiseen kuljetukseen oikeuttavan hinnan helposti täyteen.

Jos löydät edullisen tuotteen, jota kulutat paljon, tilaa sitä useita kappaleita.

Seitsemän pakettia teetä EI ole liioittelua, jos juo paljon teetä. Oikeastaan sitä olisi voinut tilata enemmänkin.

Seuraa tarjouksia ja kampanjoita

…mutta pidä järki päässä. Edullisen sipsipussin takia ei kannata tehdä sellaisia ostoksia, joita ei muuten tarvitse.

Edit 6.8.2019: Korjattu virheellinen tieto Matsmartin kuljetuksesta.

Edit 23.8.2019 Postaus sisälsi aiemmin tähdellä merkittyjä affiliate-linkkejä, mutta evästeiden toimimattomuudesta johtuen olen nyt poistanut affiliate-linkit kokonaan.